Inmiddels heeft Tele2 zowel met Ziggo als UPC een contract gesloten voor doorgifte van het analoge tv-signaal, bevestigt de provider tegenover Webwereld. Dit stelt Tele2 in staat om als eenmaal de licenties met de zenders geregeld zijn, meteen de markt op te gaan en klanten te werven.

Tv-pakket

Het gaat om een algemeen contract voor de doorgifte van het tv-pakket. Er blijven nog wel juridische kwesties liggen, maar die heeft Tele2 ondergebracht in een zogenaamde sideletter, meldde Trouw al. Alhoewel daarmee de kwesties niet zijn opgelost, stelt het Tele2 juist wel in staat om zo snel mogelijk de markt op te gaan met een eigen tv-abonnement, vertelt een woordvoerder van Tele2.

“We verwachten binnen enkele weken klanten een tv-abonnement via de kabel te kunnen aanbieden”, aldus de zegsman. Tele2 doet dit in combinatie met zijn bestaande diensten als digitale tv en internettoegang via adsl. Maar de combinatie met analoge tv verwacht Tele2 dat het de drempel voor potentiële overstappers kan verlagen.

Licenties nog niet rond

Tegelijk is duidelijk dat Tele2 nog niet akkoord is met alle zendgemachtigden op de Nederlandse kabel. Dat zijn ruim 600 verschillende partijen. Het liefst had Tele2 dat stadium direct overgeslagen door alle licenties die de kabelaars hebben te gebruiken via een zogenaamde third party billing constructie. Het wilde UPC en Ziggo met een rechtszaak hiertoe dwingen, maar de rechter stak daar recentelijk een stokje voor.

Tele2 zegt hard op weg te zijn om rond te komen met alle zendgemachtigden groot en klein. Maar het bedrijf erkent bijvoorbeeld nog geen akkoord te hebben met de BBC, al jarenlang een notoire dwarsligger waar het aankomt op nieuwe licenties voor de Nederlandse markt. De Britse zender is vooralsnog alleen op de reguliere kabelaars te verkrijgen. KPN's Digitenne ontbeert het al jaren, en Reggefiber geeft het illegaal door aan glasvezelabonnees.

Kostenconstructie

Behalve dat licentiecontracten sluiten met meer dan 600 partijen veel tijd en moeite vergt, is ook de vraag of Tele2 niet veel meer aan licentiekosten moet betalen dan de kabelreuzen UPC en Ziggo. Hoe meer een toetreder kwijt is aan licenties, hoe riskanter de business case. Toetreders betalen de kabelbedrijven zelf een vast bedrag van 8,84 euro per maand per abonnee aan UPC, 8,46 euro aan Ziggo, bepaalde OPTA eind vorig jaar. Tele2 zegt zelf een sterkte propositie te hebben, door het te koppelen aan bestaande diensten als internet en digitale IP tv. Het concern echter kan nog niks zeggen hoe de abonnementstarieven met kabel-tv erbij eruit zullen zien. Overigens werft Tele2 nu al voorzichtig klanten voor kabel-tv op zijn site.

En er is nog een onzekere factor, want zo’n beetje alle betrokken partijen zijn tegen het besluit van de OPTA in beroep gegaan. Een uitspraak hierover van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wordt binnenkort verwacht.

Haantje de voorste

Tele2 is er op gebrand als eerste de kabelmarkt als toetreder open te breken. Andere gegadigden zijn nog niet zover. Provider Online laat weten dat het in een andere situatie verkeerd dan Tele2, omdat die laatste al heel veel licenties heeft in het kader van hun IP-tv aanbod.

“Wij hebben dat niet, vandaar dat we nu ook nog geen diensten kunnen aanbieden. Wel zijn we druk bezig met gesprekken met betrokken partijen, voorbereidingen en beroep tegen de beslissing van de rechtbank,” meldt een woordvoerster van Online, doelend op de rechtszaak tegen UPC en Ziggo inzake third party billing.

Afwachten

De derde toetreder op de kabelmarkt, YouCa, doet het sowieso rustiger aan. YouCa wacht eerst af tot het ook digitale tv via de kabel kan aanbieden. Hierover wordt momenteel nog onderhandeld in een zogenaamde Industry Group met alle belanghebbenden, onder leiding van telecomtoezichthouder OPTA. Voor het eind van dit jaar moet ook het digitale gedeelte rond zijn. YouCa wil dan in het eerste kwartaal 2011 de markt op.

Peter Jelgersma van YouCa: “Wij willen een totaalaanbod via de kabel hebben en gaan voor de lange termijn. Voor Tele2 en Online is analoge tv alleen een aanvulling op hun bestaande pakket. Wij willen een volwaardige concurrent van UPC en Ziggo worden op de kabel."