De gemiddelde breedbandverbinding van de gebruiker biedt op dit moment 2808 Kbps. Begin dit jaar was dat nog 1829 Kbps, concludeert Telecompaper vrijdag in zijn rapport 'Dutch Broadband Acces Monitor'.

In opdracht van Telecompaper onderzocht bureau Iping de werkelijke downloadsnelheden van de diverse breedbandproviders. Van de dsl-providers biedt Tele2 gemiddeld de hoogste downloadsnelheid aan, gevolgd door Xs4all en Orange. HetNet en Direct ADSL van KPN scoren, wat downloadsnelheid betreft, het laagste.

Bij de kabelproviders staat UPC bovenaan als het gaat om downloadsnelheid. Tweede is @Home. Dit is opmerkelijk, aldus de onderzoekers, omdat deze provider in 2005 nog de kleinste downloadsnelheid bood.

Opvallend is verder dat Chello en Tele2 de enige twee providers zijn waarbij de gemiddelde snelheid boven de 4,096 Kbps uitkomt.

Zeker 60 procent van de breedbandgebruikers heeft een verbinding van 4 Mbps of minder. Snelheden van 8192 Kbps of meer zijn voor 13,6 procent van de Nederlandse breedbandgebruikers weggelegd.

Provincie

Overigens zagen de onderzoekers duidelijke geografische verschillen. De provincies Zeeland, Drenthe, Friesland en Groningen scoren minder hoog dan andere provincies. Bij de vier genoemde provincies ligt de gemiddelde breedbandsnelheid tussen de 2048 Kbps en 2560 Kbps. Wie in Zeeland woont, is het slechtste af met gemiddeld 2048 Kbps.

De snelste breedbandverbindingen zijn te verkrijgbaar in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. De gemiddelde snelheden daar waren respectievelijk 3323 Kbps, 3250 Kbps en 3175 Kbps.