Telecomtoezichthouder OPTA is niet bevoegd om te oordelen of er sprake is van nieuwe openbaarmaking als UPC en Ziggo hun analoge tv-pakket doorgeven terwijl Tele2 of Online de factuur naar de klant sturen, meldde de waakhond donderdag. Maar omdat deze zogenaamde third party billing voor nieuwkomers Tele2 en Online essentieel is, spannen ze nu samen een rechtszaak aan tegen de twee kabelreuzen.

Snel voor de rechter

Dit bevestigen Online (voorheen Wanadoo, Orange, nu eigendom van T-Mobile) en Tele2 tegenover Webwereld. "We zijn nu het kort geding aan het voorbereiden, want we willen snel duidelijkheid hierover", aldus de woordvoerder van Tele2.

Het bedrijf erkent dat de onduidelijkheid over de rechtmatigheid van deze wholesale-constructie voortduurt, omdat de OPTA zich niet bevoegd acht om erover te oordelen. Toch vindt de woordvoerder het besluit van de OPTA en de gang naar de rechter een "belangrijke stap voorwaarts". Wanneer de zaak zal dienen is nog niet bekend.

De kwestie compliceert het toch al ingewikkelde dossier van de open kabel. OPTA heeft eerder beslist dat de kabelbedrijven Ziggo en UPC hun systemen moeten opengooien voor nieuwkomers, in eerste instantie alleen analoge tv.

Alleen volledige pakket

Het probleem is echter dat het analoge pakket in principe alleen in zijn geheel kan worden doorgegeven. Daarom eisten Tele2 en Online van Ziggo en UPC dat ze meewerken aan een third party billing constructie.

Third party billing houdt in dat consumenten voor de aansluiting en de analoge rtv-signalen klant zijn bij Tele2/Online, maar dat Ziggo de zenders uit het analoge standaardpakket levert aan die consumenten. De rekening voor de door Ziggo geleverde zenders wordt vervolgens wel via de rekening van Tele2/Online aan de consument gefactureerd, zo definieert de OPTA.

Maar de kabelaars weigeren deze regeling met het argument dat hun contracten met tv-zenders exclusief zijn. Onlangs bevestigde RTL Group dat de contracten met de kabelaars inderdaad exclusief en niet overdraagbaar zijn. RTL staat overigens wel open voor directe onderhandelingen met nieuwkomers op de kabelmarkt.

Voor Tele2 en Online is deze third party billing echter cruciaal. Als dat niet doorgaat zijn de nieuwkomers gedwongen om met alle zenders, groot en klein, buitenlands en lokaal, apart een licentie af te sluiten. Behalve dat dit tijdrovend is, zullen Tele2 en Online hierdoor waarschijnlijk een stuk duurder uit zijn, waardoor hun hele business case onder druk komt te staan. Om maar te zwijgen van het scenario waarin zenders weigeren een licentie te verstrekken.

Onbekend terrein

OPTA vindt de eis van third party billing "redelijk", maar durft niet te vast te stellen wie in deze constructie nu de openbaarmaker is. Om dat duidelijk te krijgen stappen Tele2 en Online nu naar de rechter.

De kans dat de rechter de third party billing constructie toelaat, lijkt op het eerste gezicht klein. Eerder kwamen rechtsgeleerden tot de conclusie dat de wederverkoop van het kabelpakket waarschijnlijk neerkomt op een nieuwe openbaarmaking. Zeker zijn ze niet, want de kwestie is juridisch terra incognita.

Maar, benadrukt Remy Chavannes, advocaat van Tele2 en Online in deze zaak, het gaat hier niet om de wederverkoop, maar alleen om de vraag wie er openbaarmaakt in de third party billing-constructie. Volgens hem zijn hierbij de UPC en Ziggo juridisch gezien nog steeds de leverancier en dus de openbaarmaker, en doen Tele2 en Online niets anders dan de factuur sturen en innen. De kabelaars bestrijden deze lezing uiteraard.

Onlangs besloot OPTA dat UPC maximaal 8,83 euro en Ziggo 8,45 euro mogen vragen voor de wederverkoop van hun analoge standaardpakket aan nieuwkomers. Maar dit bedrag is dus exclusief de licenties waarover nu gesteggeld wordt.

OPTA benadrukt dat het licentievraagstuk de kabelbedrijven niet ontslaat van hun verplichting om vóór juni hun netwerk te openen voor nieuwkomers.

UPDATE 21.00 uur: OPTA-definitie van third party billing toegevoegd en elders verbeteringen aangebracht om deze constructie te verduidelijken. Toelichting Remy Chavannes toegevoegd over de scope van het kort geding.