KPN had al eerder zijn bod op de rijksbrede vaste telefonie moeten intrekken op last van de OPTA. Dit vanwege vals spel bij de aanbesteding, waarbij KPN profiteerde van voorkennis over kortingen die het eigen wholesalebedrijf zou doorberekenen. Die kortingen zouden ook gelden voor de concurrentie van KPN, maar die werden te laat daarvan in kennis gesteld. KPN kon daardoor een lager bod uitbrengen dan nummer twee Tele2.

Die zaak is al twee jaar onderwerp van langslepende juridische procedures bij zowel het college van Beroep voor het Bedrijfsleven als voor de civiele rechter. Begin dit jaar besloot ook toezichthouder OPTA zich ermee te bemoeien en legde KPN op het bod op de vaste telefonie van het Rijk in te trekken.

KPN dan weer wel, dan weer niet winnaar

Eerder had de rechter geoordeeld dat KPN wel de eerste aanbesteding rechtmatig had gewonnen. Het voordeel van de voorkennis vond de rechter in aanvang niet zodanig dat daar een onaanvaardbare voorsprong ten opzichte van de concurrentie uit voort was gekomen.

Maar afgelopen september legde een andere rechter de hele aanbesteding weer stil. Tegen dat besluit is het Rijk in beroep gegaan bij het Haagse Gerechtshof en heeft dat naar nu blijkt gewonnen, schrijft Telecompaper.

Binnenkort duidelijkheid over verder verloop

De organisatie van OT2010 beraadt zich nu over de ontstane situatie, zegt woordvoerder Paul Klinkenberg. “We komen deze vrijdag of anders begin volgende week met een officieel standpunt", zegt hij. “Tot dan onthouden wij ons van commentaar."

Doordat KPN geen bod meer op tafel heeft liggen, lijkt het anderhalf jaar geleden gedane bod van Tele2 nu het meest voordelig. Tenminste, als de eerste aanbestedingsprocedure nog steeds wordt voortgezet, zoals het Gerechtshof nu mogelijk maakt.

Als de aanbesteding daarentegen volledig opnieuw wordt gedaan, zou KPN mogelijk weer mee kunnen bieden. Onduidelijk is of dat wordt toegestaan door OPTA, dat KPN onder een verscherpt toezichtregime heeft gesteld. OT2010 maakt in de komende dagen bekend welke procedure nu wordt gevolgd.