Het bedrag is aanzienlijk minder dan de jaaromzet van heel BBned. Die had in 2009 een omzet van 86 miljoen. Tele2 Nederland haalde vorig jaar een omzet van 630 miljoen euro. De koop moet formeel nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Sterker Tele2

De overname zorgt voor verdere consolidatie in het Nederlandse telecomlandschap. Met de overname wordt Tele2 een sterkere concurrent voor de ‘grote jongens’ in de sector, in het bijzonder KPN. Tele2 heeft onlangs ook eigen frequenties voor mobiel internet bemachtigd. Het wil daarmee ook volwaardig operator worden van een razendsnel 4G-netwerk. De eerste proef daarvan ging deze week van start.

BBned stond al jarenlang in de etalage. Het bedrijf is nooit goed uit de verf gekomen als uitdager van het grote KPN. Eigenaar Telecom Italia heeft dan ook door de jaren heen meermaals de ambities moeten bijstellen. Ook de consumentenprovider Alice heeft nooit een vuist kunnen maken en schommelt al jarenlang rond de 50.000 klanten.

Veel glas erbij

BBned heeft een praktisch landelijk dekkend netwerk, waaronder veel glasvezel. Ook is het bedrijf actief in Fiber to the Home (FttH) projecten in onder meer Amsterdam. BBned heeft bijvoorbeeld meer wijkcentrales (MDF) dan Tele2 zelf. Tele2 heeft sinds de overname van Versatel in 2005 overigens ook al de beschikking over een flink glasnetwerk.

“Ik ben verheugd dat wij overeenstemming hebben bereikt met Telecom Italia over de overname van BBned. Dit is een fantastische kans voor Tele2 om zijn positie in de Nederlandse markt te versterken en te profiteren van de schaalvoordelen,” zegt Henrik Ringmar, ceo van Tele2 Nederland over de acquisitie.

Upsell

Tele2 zegt nog niet besloten te hebben of de verschillende merken van BBned blijven voortbestaan. Wel ziet het concern directe upsell kansen om de Alice-klanten aan een triple of quadruple play pakket te krijgen. Dat is dan internettoegang compleet met telefoon- en televisiediensten (triple play), of met ook nog mobiele telefonie (quadruple play).

Netkwesties.nl heeft een uitgebreide analyse van de acquisitie.