Het abonnement gaat 40 euro per maand kosten en wordt beschikbaar voor circa 200.000 woningen. Daarna wil Tele2 het vdsl-netwerk verder uitrollen tot aan 2 miljoen huishoudens in 2011. Tele2 neemt hiermee expliciet de handschoen op tegen kabelaars als UPC en Ziggo, die de laatste tijd steeds harder roepen dat adsl zijn grenzen heeft bereikt.

Fiberspeed is dan ook een duidelijke verwijzing naar Fiber Power van UPC dat maximaal 120 Mb/s aanbiedt. Ondanks dit leuren met 'fibersnelheden' is de last mile van zowel het netwerk van Tele2 als UPC nog van koper.

Verdere verglazing

Maar het glas komt met vdsl2 wel dichter bij huis. Tele2 heeft namelijk een eigen, verglaasd netwerk tot in de wijkverdelers, waar de vdsl2-centrales komen te staan. Op die manier wordt de afstand van het koperdraadje tot aan huis aanzienlijk korter. Dit is essentieel, aangezien vdsl over koperdraad sneller last heeft van snelheidsverlies dan adsl.

Vdsl wordt dan ook wel gezien als een tussenstap naar fiber-to-the-home. Maar juist dat feit maakt de investeringen in vdsl omstreden. Loopt het glasvezel op den duur eenmaal tot aan huis, dan kunnen namelijk alle dure vdsl-centrales weer worden opgedoekt.

Naast Fiberspeed Internet voor 40 euro biedt Tele2 ook Fiberspeed Internet+Bellen, voor 50 euro per maand. Een triple-play variant volgt later. Voor het vdsl-abonnement is een nieuwe modem noodzakelijk, die Tele2 in bruikleen geeft.