Het van oorsprong Zweedse Tele2 biedt 2,20 euro voor elk aandeel Versatel. Dat is 27 cent (14 procent) hoger dan de slotkoers van Versatel van afgelopen vrijdag. De overname zou Tele2 1,34 miljard euro kosten. De huidige waarde van Versatel wordt geschat op 1,14 miljard euro.

Investeringsmaatschappij Apax wil de Duitse tak van Versatel overnemen. Het bedrijf heeft daarvoor 565 miljoen euro geboden. Versatel is actief in Nederland, België en Duitsland. In Nederland en België heeft het bedrijf ongeveer 2,6 miljoen klanten. Versatel heeft in Nederland 55.000 zakelijke klanten, 170.000 dsl-aansluitingen en 191.000 inbel-abonnees. Vorig jaar had Versatel Nederland een omzet van 267 miljoen euro.

Tele2 wil met de overname de triple-playstrategie van Versatel doorzetten. Hierbij wordt digitale televisie, internet en telefonie in een pakket aangeboden. Versatel heeft de komende drie jaar de rechten voor live-wedstrijden in de eredivisie, die op televisie en via internet (adsl2+) worden uitgezonden. Tele2 wil adsl2+ verder uitrollen, zo belooft het bedrijf.

Volgens Lars-Johan Jarnheimer, directeur van Tele2, past de overname goed in de strategie van het belbedrijf. "We zijn begonnen met vaste telefonie. Dat hebben we uitgebreid met mobiele telefonie en breedband internet."

De overname van Versatel komt niet helemaal als een verrassing. Versatel startte eind april gesprekken met het Belgische telecombedrijf Belgacom en mediabedrijf Talpa. John de Mol van Talpa liet half mei weten sterk voorstander te zijn van een fusie van de drie bedrijven. Hij heeft een belang van 42 procent in Versatel. Een maand later werden de gesprekken echter zonder resultaat geëindigd.

Welke gevolgen de overname voor het personeel gaat hebben, is nog niet bekend.