Tele2 is de eerste die toetreedt tot het gesloten kabelbolwerk van UPC en Ziggo. Het telecombedrijf biedt vanaf vandaag ook het volledige analoge tv-pakket aan, identiek aan dat van de twee kabelreuzen. Maar om klanten te lokken, duikt het flink onder de prijs die de kabelaars rekenen.

Koppelverkoop

Vooral in combinatie met bestaande Tele2-diensten is kabel-tv goedkoop. Wie een quadruple-pakket (vier-in-een) afsluit met internet, telefonie, digitale tv (allen via dsl) betaalt voor analoge tv slechts 5 euro per maand. Dat is niet alleen ruim drie keer goedkoper dan UPC en Ziggo, maar zit ook fors onder de kostprijs van Tele2 zelf.

Toetreders betalen immers circa 8,50 euro per maand per abonnee aan UPC of Ziggo. Dat tarief is vorig jaar door telecomtoezichthouder OPTA bepaald. Daar komen nog licentiekosten bij. “Doordat we die combinatiepakketten aanbieden, kunnen we wat schuiven. Bovendien hebben we dan veel minder service- en administratiekosten”, verklaart de Tele2 woordvoerder de korting.

Als een klant alleen kabel-tv afneemt, betaalt die 15 euro per maand bij Tele2; wat iets goedkoper is dan bij de kabelaars. Aangezien UPC en Ziggo een maand opzegtermijn hebben, kunnen bestaande kabelklanten op zijn vroegst per september over naar Tele2.

'Prijsopdrijving'

“Door het gebrek aan concurrentie zijn de prijzen in de afgelopen jaren alleen maar gestegen, terwijl productprijzen in vergelijkbare sectoren alleen maar daalden. Nu [...] Tele2 toetreedt tot de markt hebben Nederlanders voor het eerst in de geschiedenis de kans om zelf een kabelaanbieder te kiezen en profiteren zij van een veel lagere prijs dan onder het voormalig monopolie” aldus het bedrijf in een persverklaring.

Ook Online (voorheen Orange) en Youca willen de analoge tv-kabel op, maar Tele2 bijt het spits af. Toetreders moeten, naast een doorgifteovereenkomst met de kabelaars, ook een licentiecontract afsluiten met ruim 600 zendgemachtigden. “Een monnikenwerk”, aldus Tele2, die vorige week als laatste met notoire dwarsligger BBC tekende.

Open kabel

Het openbreken van de kabel heeft flink wat voeten in de aarde gehad bij onder meer OPTA en de berokken partijen. En de kans bestaat dat er alsnog aan de doorgiftetarieven wordt gesleuteld. Tegen het OPTA-besluit daarover is namelijk beroep aangetekend door bijna alle betrokkenen.