In de eerste drie maanden van dit jaar is de markt voor mobiele bel- en datadiensten met 5,8 procent gegroeid en goed voor een omzet van 4,4 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 4,2 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper naar de Nederlandse telefoniemarkt.

Uit het onderzoek blijkt dat KPN nog altijd marktleider is. Dit telecombedrijf is goed voor 37,8 procent van de totale omzet uit mobiele diensten. Vodafone volgt op een bescheiden tweede plaats met een omzetaandeel van 28,1 procent.

De andere telecomaanbieders moeten het met aanzienlijk minder doen. Zo heeft T-Mobile een marktaandeel van 16,6 procent en moeten Orange en Telfort genoegen nemen met respectievelijk 9,0 en 8,6 procent.

Datadiensten

Volgens Telecompaper is ook omzet voor datadiensten, zoals sms, gprs en umts, dit jaar flink gestegen. In totaal was dit segment het derde kwartaal goed voor een omzet van 226 miljoen euro, een stijging van ruim 13 procent vergeleken met het tweede kwartaal. Ter vergelijking: de omzet uit spraakdiensten steeg in diezelfde periode met slechts 0,8 procent.

Uit het rapport blijk verder dat Nederland eind september 16,55 miljoen mobiele telefoongebruikers telde. Dat is 1 procent minder dan in juni dit jaar en de eerste daling sinds 2003.

Volgens onderzoekers komt dit vooral door een schoonmaakactie van KPN eerder dit jaar waarbij zo'n 700.000 'slapende' pre-paid klanten uit het bestand zijn geschrapt.