De OPTA heeft onderzoek gedaan naar 15 bedrijven in de hotelbranche die internet aanbieden, tot grote woede van de horecabond. Eerder bleek dat de waakhond 10 hotels had verzocht zich voor 250 euro te registreren als provider bij de telecomautoriteit.

Na nader onderzoek concludeert de OPTA dat zes hotels en congrescentra zich niet hoeven aan te melden omdat ze niet meer doen dan het gratis aanbieden van internet aan klanten. Was dat wel het geval geweest dan hadden ze zich waarschijnlijk moeten registreren.

Ook zes andere partijen die internetdiensten leveren aan de hotelbranche worden niet aangemerkt als provider. Dit komt omdat ze alleen apparatuur installeren of daarover adviseren en zelf geen openbaar internet aanbieden.

Onderzoek gaat door

Naar drie bedrijven wordt nader onderzoek ingesteld. "De laatste drie partijen bieden internetdiensten aan hotels of andere instellingen en komen daarom mogelijk in aanmerking voor registratie", bericht de OPTA op zijn site. Om welke bedrijven het gaat is niet bekend.

Het onderzoek naar de vijftien bedrijven werd ingesteld omdat de telecomautoriteit het vermoeden had dat er sprake was van concurrentievervalsing. Dit werd gedaan na een klacht van een niet nader genoemde aanbieder van ´soortgelijke diensten´. `Naar aanleiding van deze klacht heeft OPTA onderzocht of de genoemde partijen zogeheten aanbieders van openbare elektronische communicatiediensten en/of -netwerken zijn en zich daarom bij OPTA zouden moeten registreren`, verduidelijkt de OPTA.

Om overzicht te houden over de aanbieders van die diensten moeten die bedrijven zich laten registreren in een register, dat gebruikt wordt bij het handhaven van de wet.

Update 13.24 uur: De OPTA wil niet kwijt welke bedrijven nog worden onderzocht. "We doen nooit mededelingen over lopende onderzoeken", zegt de woordvoerder.

Het gaat in ieder geval om bedrijven die diensten leveren aan hotels. Onderzocht wordt of zij open communicatie aanbieden die niet alleen toegankelijk is voor klanten maar voor iedereen. Zoals bijvoorbeeld het geval kan zijn bij een open staand wifi-netwerk. De OPTA hoopt hier op korte termijn duidelijkheid over te hebben. "Dat is eerder een kwestie van weken dan van maanden."