Toen de eerste geruchten het wereldwijde web op geslingerd werden dat de iPhone 7 geen jack-aansluiting zou bevatten, stond het internet al op z'n kop. Er ontstond een ware tweestrijd tussen mensen die het een goed idee vonden en mensen die het een heel slecht idee vonden. Toen de geruchten hardnekkiger werden en de discussie heviger werd mij regelmatig verteld dat ik die nieuwe iPhone simpel weg niet moest aanschaffen als ik zo'n probleem had met het weglaten van de koptelefoon-aansluiting...probleem opgelost.

Maar dat was niet het probleem. Waar ik namelijk voor vreesde was niet zozeer dat Apple uiteindelijk met een smartphone zou komen zonder jack-aansluiting, maar dat andere fabrikanten stoïcijns zouden volgen en hun toestellen ook zonder deze aansluiting uitbrengen.

Zelfs toen de eerste roddels rondzwierven zag je al dat andere (vooral Chinese) fabrikanten probeerden een "graantje mee te pikken" door snel toestellen uit te brengen om Apple af te troeven. En nu de roddel inmiddels waarheid is geworden en de iPhone 7 echt geen jack-aansluiting meer blijkt te hebben is de angst alleen nog maar verder toegenomen. Ik zie het alweer gebeuren dat er steeds meer grote fabrikanten zijn die Apple's voorbeeld gaan volgen en toestellen zonder jack-aansluiting uitbrengen.

Waarom lopen bedrijven nog steeds als makke lammetjes achter Apple aan? Als het bedrijf uit Cupertino een smartphone in de vorm van een gouden drol uitbrengt, gaan andere fabrikanten dat ook doen? Op verschillende websites en op verschillende fora klaagt men dat Apple niet langer meer het innovatieve bedrijf is dat het vroeger was. En toch blijft iedereen klakkeloos de ideeën kopiëren met alle gevolgen van dien. Waarom toch? Is het gewoon het oude idee dat is blijven hangen bij concurrerende bedrijven dat alles wat Apple maakt, innovatief is en zo snel mogelijk moet worden toegepast op concurrerende producten om "bij te blijven"? Of denkt men echt dat iedereen zit te wachten op apparaten met zo min mogelijk poorten of apparaten die zo plat zijn dat alle andere functionaliteit moet wijken?

Zelfs Samsung, het bedrijf dat er na de grote Samsung Galaxy-rechtszaak alles aan deed om toestellen te maken die zo min mogelijk leken op iPhones, heeft eraan toegegeven en dat begon bij de Galaxy S6. Dit toestel had, net als de smartphones van Apple, geen micro SD-kaartslot en geen verwisselbare batterij. De consument sprak z'n ongenoegen gelukkig uit via zijn portemonnee en het toestel verkocht een stuk slechter dan z'n voorgangers. Je zou denken dat het Koreaanse bedrijf z'n lesje geleerd had en dat leek met de Galaxy S7 ook het geval, De S7 had immers weer een micro SD-kaartslot, alleen geen verwisselbare batterij.

Maar de geruchtenmolen is weer op gang gekomen nu blijkt dat Samsung's volgende vlaggenschip, De Galaxy S8, ook geen jack-aansluiting zal bevatten. Daarnaast kondigen ook andere fabrikanten, als HTC, nieuwe toestellen aan zonder koptelefoon-aansluiting. De reacties onder het artikel zijn niet mals, het overgrote deel van de lezers reageert negatief op dit nieuws. Niemand zit er blijkbaar op te wachten, dus laten we hopen dat het slechts bij een roddel blijft en dat Samsung blijft luisteren naar z'n klanten en niet achter Apple aanhobbelt. Dat hebben ze nu harder dan ooit nodig nu het consumentenvertrouwen flink geschaad is sinds het Galaxy Note 7 plofdebacle.

Er worden verschillende smoesjes gebruikt om het weglaten van deze aansluiting goed te praten. Waterdichtheid, beter geluid via microUSB of Lightning of ruimte voor een tweede speaker worden als argumenten gebruikt. Onzin. Voordat deze "kunst van het weglaten"-trend gemeengoed was, bestonden er al waterdichte toestellen, kon je al smartphones kopen met stereo speakers en bestonden er al verschillende mogelijkheden beter geluid uit je toestel te toveren via bluetooth of converters (iets waar we nu ook steeds vaker mee in de weer mogen gaan). Waarom is het nu dan opeens nodig om veelgebruikte standaardaansluitingen weg te laten? Het is maar te hopen dat er genoeg fabrikanten overblijven die high-end smartphones maken met een jack-aansluiting.

Op laptopgebied is het gelukkig minder erg gesteld. Apple heeft op dat vlak ook flink de wind van voren heeft gehad en gelukkig lijken andere fabrikanten nog steeds hun eigen weg te gaan. Er is genoeg variatie en keuzevrijheid en als je niets kan vinden dat aan je eisen voldoet, kan je altijd nog zelf een laptop laten samenstellen.

Apple hoeft zich op dat gebied ook minder zorgen te maken aangezien er, ondanks het vele geklaag en gegrap op internet, nog steeds meer dan genoeg mensen zijn die de laptop aanschaffen. Iedereen gaat z'n eigen gang, iedereen wint.

Op de smartphonemarkt ligt dat toch anders. Er is minder keuzevrijheid. Tuurlijk, er zijn meer dan genoeg fabrikanten waar je uit kan kiezen, maar ze doen min of meer allemaal hetzelfde. Het zou fijn zijn als er ook in deze markt weer wat gevarieerder wordt of dat er in de toekomst, misschien zelfs met hetzelfde BTO-principe gewerkt kan worden. Al ziet het er niet naar uit dat dat op korte termijn gaat gebeuren. Daarom moeten we maar hopen dat er genoeg fabrikanten zijn met gezond verstand en dat ze niet allemaal trappen in de eenheidsworst-val. Als iedereen nou gewoon weer z'n eigen weg gaat en zelf weer gaat innoveren in plaats van Apple achterna te hobbelen, misschien, heel misschien komt het dan nog goed met de smartphonemarkt.

Een belangrijke factor daarbij is natuurlijk ook de consument. Stop met het klakkeloos aanschaffen van de zoveelste smartphone waar je eigenlijk niet helemaal tevreden mee bent maar toch elke twee jaar vervangt door een ander model die misschien wel sneller is en een hogere resolutie heeft dan het vorige model, maar waar je toch minder mee kan. Stem met je portemonnee! Alleen zo kan je voorkomen dat je favoriete fabrikant de zoveelste Apple wannabe uitbrengt en er weer écht geïnnoveerd wordt.