In een poging om te ontdekken wat de verschillen zijn in stralingsniveau heeft nieuwssite CNET een groot aantal mobiele telefoons met elkaar vergeleken. Motorola kwam daarbij uit de test als telefoon met de meeste afgifte van straling.

De vergelijkende lijstjes die CNET op haar website heeft geplaatst zijn gebaseerd op de SAR-waarden van de telefoons. SAR, of specific absorption rate is een manier om te meten hoeveel energie van radiosignalen wordt opgenomen door het lichaam.

Om door de officiële test van de Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) te kunnen komen, mag het SAR-niveau van een telefoon niet meer dan 1,6 W/kg (watt per kilogram) zijn. Hier in Europa mag dat niveau maximaal liggen op 2 W/kg. De SAR-niveaus die worden vermeld in de test van CNET is de hoogste waarde die werd gemeten met de telefoon aan het oor.

Vier keer Motorola

Opvallend is dat maar liefst vier telefoons van Motorola bovenaan de lijst prijken, waarbij het model V195s zelfs de in Amerika, maximaal toegestane SAR-waarde van 1,6 heeft. Na de Motorola's volgt de BlackBerry Curve 8330, met een waarde van 1,54 SAR. Helemaal onderaan de lijst, op nummer tien, staat de Samsung Sync SGH-C417, met een SAR-waarde van 1,51. Opvallende afwezige in de lijst is Nokia, dit merk is te vinden in de lijst met telefoons met de laagste SAR-waarden.

Nokia scoort goed

Zo heeft de Nokia 7390 een waarde van 0,26, terwijl de Nokia N9300 nog beter scoort, met een waarde van slechts 0,21. Motorola past overduidelijk verschillende technieken op haar telefoons toe, want naast aanvoerder op de lijst van telefoons met de meeste straling, staat het merk ook bijna bovenaan in de lijst van telefoons met de laagste straling. De Motorola Razr V3x scoort prima, met een SAR-waarde van slechts 0,14.

Niet bewezen schadelijk

CNET benadrukt dat het met deze test niet wil aantonen dat mobiele telefoons schadelijk zijn, maar alleen de verschillen tussen de merken en types wil aantonen. Daarentegen meldt de site ook dat eveneens niet is bewezen dat mobiele telefoons niet schadelijk zijn voor het lichaam en dat het daarom handig is om te weten wat de stralingsniveaus zijn van de verschillende telefoons.