Het OIG onderzocht manier waarop de FBI haar zaken bekostigt. De aanleiding hiervoor was een eerder onderzoek waaruit bleek dat een telecommunicatiespecialist van de FBI 25 duizend dollar had gestolen van het undercover surveillance budget, meldt Ars Technica.

Het OIG ontdekte dat er sprake is van aanzienlijk financieel mismanagement binnen de organisatie.Er zijn grote problemen met de procedures die de FBI gebruikt om onkosten te verwerken voor het inwinnen van informatie.

Verouderd computersysteem

Het OIG publiceerde niet het volledige rapport.De inhoud is volgens de FBI te gevoelig om openbaar te maken. Het OIG publiceerde wel een samenvatting van het rapport waaruit blijkt dat de antieke computersystemen van de FBI de grootste boosdoeners zijn.

Het Financial Management System (FMS) van de overheidsorganisatie is sinds de ingebruikname in 1986 niet meer vernieuwd en heeft ernstige beperkingen die het moeilijk maken om de financiële huishouding binnen de FBI goed te kunnen controleren.

Onbetaalde facturen

De OIG haalde 990 facturen boven tafel, afkomstig van telefoonmaatschappijen, onder andere voor het aftappen van telefoonlijnen. Meer dan de helft van deze facturen was niet op tijd betaald. Een aantal van deze verlopen facturen hebben er zelfs voor gezorgd dat telecombedrijven telefoonlijnen afsloten die van essentieel belang waren voor het leveren van bewijs in diverse zaken. Het OIG stelde dat er meer dan eens belangrijk bewijs verloren is gegaan door dergelijke wanpraktijken.

Vernieuwingen

Conclusie van het onderzoek is dat de FBI met spoed moet zorgen voor een actualisering van het systeem. Dat kan echter nog wel eens de nodige problemen opleveren, aangezien de organisatie geen goede reputatie heeft op het gebied van technologische vernieuwingen.

Eerder trachtte men al de dossiers te digitaliseren met een 170 miljoen dollar kostend project genaamd Virtual Case File System. Dit systeem bleek echter zó slecht te werken dat het project volledig werd geschrapt. Op dit moment werkt de organisatie aan een 425 miljoen dollar kostend project genaamd Sentinel dat de FBI eindelijk het nieuwe millennium in moet tillen.