Google haalt opnieuw de bezem door zijn dienstenaanbod en trekt per 1 juli de stekker uit onder meer RSS-lezer Reader, de Building Maker van Google Earth, Google Voice voor BlackBerry en Snapseed Desktop voor Mac en Windows. Google-chef Urs Hölzle herhaalt het mantra dat Google bij de vorige schoonmaakacties ook al prevelde: Google moet zich beter beperken om zo zijn succesvolle diensten te versterken. Google ruimt regelmatig diensten op.

Gedoemd te mislukken

Menig gebruiker voelde het einde van Reader al in de lucht hangen toen Google de sociale functies verwijderde en de deelfunctie van het sociale netwerk Google+ benadrukte. Een van de oorspronkelijke makers van Google Reader, Chris Wetherell, vertelt GigaOM dat de dood van de RSS-lezer een kwestie van tijd was. Toen Google de deelfunctie verving met +1 was het duidelijk dat deze dag ging komen", aldus Wetherell.

Reader begon in 2005 en Wetherell laat doorschemeren dat de datagigant van de meet af aan weinig vertrouwen had in de RSS-lezer. Een van de problemen volgens hem is dat er nooit een verdienmodel aan Google Reader is gehangen. In de begintijd hielp Google de gemiddelde gebruiker, maar dat soort altruïsme van Google zou inmiddels achter ons liggen.

Alternatieven op de bres

Google Reader wordt veel gebruikt door journalisten en bloggers die in rep en roer zijn over het nieuws. Er is al een petitie gestart om Google ertoe te bewegen Reader te redden. Alternatieve RSS-lezers sprongen bovenop het gat dat Google per 1 juli achterlaat en beloven de Reader-wezen in hun midden op te nemen door feeds vanuit Reader te importeren in de eigen lezer.

De makers van RSS-reader Feedly laten vandaag meteen weten al een tijd te werken aan migratieproject Normandy, een Feedly-kloon van de Google Reader API. Migratie van Reader naar Feedly moet dan ook vlekkeloos verlopen, belooft het Feedly-project. Het blog post ook meteen tips voor gebruikers die migreren om de Reader-workflow zoveel mogelijk te behouden.

Reader trekt FeedDemon mee in graf

Ook Flipboard duikt bovenop de aankondiging en laat meteen even zien op zijn blog hoe gebruikers feeds van Reader importeren. Alternatieven komen echter voornamelijk in app-vorm en niet als webinterfaces. Gebruikers van bijvoorbeeld een cloud-OS als een Chromebook moeten op zoek naar een degelijke plug-in nu Reader het bijltje erbij neergooit.

Google maakt overigens niet alleen een einde aan Reader, maak daardoor ook aan RSS-lezers die de Reader API gebruiken voor synchronisatie van feeds. Het ooit populaire FeedDemon, dat al jaren aan het kwakkelen is, publiceert met het vertrek van Google uit de RSS-markt ook meteen zijn eigen rouwkaart en stelt dat de tijd is gekomen dat FeedDemon sterft.