'De structuren in Hilversum blijven ongewijzigd, de problemen blijven onopgelost. Dat is teleurstellend', zo vat PvdA-kamerlid Martijn van Dam de uitgelekte plannen samen. Volgens het kamerlid verandert er niet zo gek veel ten opzichte van de huidige situatie.

Wel wordt de hoeveelheid geld die omroepen samen gegarandeerd krijgen van de overheid fors minder. Nu is dat 75 procent van het totale budget, maar dat wordt verlaagd naar maximaal 45 procent, zo wil Van der Laan. Maar voor de rest is het enige wat verandert het feit dat de Raad van Bestuur van meer programma's mag bepalen of ze wel of niet mogen worden uitgezonden.

Versnippering

'Dat is teleurstellend', aldus Van Dam op zijn site. 'De verwachting was dat Van der Laan de structuren in Hilversum op de schop zou nemen. Dat is noodzakelijk om de publieke omroep zodanig te versterken dat ze niet nog meer kijkers en kijkersgroepen kwijt raakt. Met deze plannen van Van der Laan blijft de machtsstrijd tussen de Raad van Bestuur en de omroepen bestaan en blijft de versnippering en onherkenbaarheid van de netten bestaan. Dat is slecht voor de publieke omroep.'

Ook de VVD is niet onder de indruk van het uitgelekte mediaplan van staatssecretaris Van der Laan. Mediawoordvoerster Fadime Örgü: 'Het uitgelekte plan behelst slechts een paar marginale en allerminst opwindende aanpassingen van het bestel.''

De VVD had graag een grotere verandering gezien wat betreft reclame op de publieke netten. Die komt er niet als het aan Van der Laan ligt.

Digitaal

Wel staat de VVD positief tegenover het plan van Van der Laan om een publiek kinder- en jongerennet te starten. Deze moet multimediaal zijn. Met andere woorden: internet speelt bij dit kanaal een belangrijke rol, zo is de bedoeling.

Örgü gaat nog een stap verder. Zij vindt dat een dergelijk kanaal in puur digitale vorm moet worden aangeboden en niet analoog 'als een soort Nederland 3'. De VVD ziet een beperkt aantal publieke digitale kanalen, dat vele malen goedkoper is dan analoge kanalen, als een impuls voor digitale televisie in Nederland. Eerder pleitten de liberalen al voor een digitaal parlementskanaal naar voorbeeld van het Amerikaanse C-Span.

De PvdA wil volgende week met een eigen opinie-artikel komen hoe de structuren in Hilversum zouden kunnen worden aangepast zodat de publieke omroep er wel sterker uitkomt. De PvdA zegt niet te geloven in een staatsomroep (één grote NOS), maar ook niet in de bestaande situatie.