De collectieve rechtszaak tegen KPN en Telfort tegen de invoering van het afronden van gesprekken op de minuut is dood. Maar individuele Telfort-klanten wiens abonnement destijds eenzijdig werd gewijzigd kunnen nog wel schade eisen.

Dat beslist het Hof Amsterdam in een zaak van Stichting Belverlies tegen KPN en Telfort. Telfort zette in 2009 klanten over naar een nadelig abonnement met afgeronde belminuten en bracht dat als 'goed nieuws'.

De rechter oordeelde in eerste aanleg weliswaar dat Telfort klanten onvoldoende had geïnformeerd, maar zag geen rede tot schadevergoeding. Het Hof laat die mogelijkheid echter open.

Mogelijk schade geleden

"Anders dan de rechtbank is het hof van oordeel dat de stellingen van deze appellanten voldoende aanknopingspunt bieden om rekening te houden met de mogelijkheid dat zij schade hebben geleden."

"In zoverre moet dan ook worden aanvaard dat een toereikend causaal verband tussen de oneerlijke handelspraktijk van indertijd Telfort en de gestelde schade is gesteld."

De collectieve zaak en alle vorderingen van stichting Belverlies zijn wel afgewezen. KPN gaat sowieso vrijuit, omdat het het omstreden afronden op de minuut alleen invoerde bij nieuwe abonnementen. De schadezaak van de indivuele Telfort-klanten wordt in maart behandeld.

Belminuut is hardnekkig

Er is de afgelopen jaren veel ophef geweest over afronden per minuut. Uit onderzoek blijkt dat consumenten bij hun keuze voor een abonnement 'blind' zijn voor de nadelen van de belminuut, terwijl het aanzienlijk nadeliger is dan de belseconde.

Een aantal operators voerden de omstreden belminuut ook nog eens min of meer gelijktijdig in, wat riekte naar illegale prijsafspraken. Mededingingswaakhond NMa deed op aanwijzing van de minister onderzoek, maar kon de zaak niet hardmaken.

De Tweede Kamer bleef ontevreden over de tariefwijzigingen en besloot daarom de belseconde via de Telecomwet te verplichten, voor ten minste één abonnement. Providers blijven echter massaal afronden op de belminuut, constateerde de Consumentenbond eerder deze week.