Telfort lanceerde in april mobiel internet via edge (enhanced datarate for gsm evolution), een soort opgewaardeerde versie van gprs. Ook sprak het bedrijf toen de wens uit binnenkort te komen met een mobiele muziekdownloaddienst.

Nu heeft het bedrijf het plan even in de koelkast gezet. ""We zien nog niet dat er behoefte aan is", vertelt een woordvoerster van Telfort tegen Webwereld. "We zien een stijging in het datagebruik, maar dat gaat vooral om het downloaden van ringtones en wallpapers en het checken van de mail."

Het gebruik van mobiel internet blijft een beetje beperkt tot 'het snelle zapwerk', denkt Telfort. "Ik kan me niet voorstellen dat mensen complete nieuwsuitzendingen op hun mobiel gaan bekijken."

Wanneer de muziekdownloads deel gaan uitmaken van de mobiele portal Telfort Spot, is nog onduidelijk. "Voorlopig is er nog geen vraag naar."

Bij Vodafone denken ze daar heel anders over. Deze aanbieder van mobiele telefonie introduceerde zijn mobiele dienst MusicDownloads vier maanden geleden in Nederland. Het bedrijf is enthousiast over de reacties tot nu toe.

"De groep mensen met een umts-toestel van Vodafone is de laatste tijd gegroeid en we zien dat deze gebruikers gemiddeld enkele malen per week full track muziekdownloads gebruiken", vertelt een woordvoerster bij Vodafone. "Het was best spannend in het begin hoe het betaald downloaden zou vallen, maar de acceptatiegraad is heel hoog."

Dat de Nederlandse markt nog niet rijp is voor het met de mobiel downloaden van complete muziekbestanden, gelooft Vodafone niet. "De markt van ringtones is nu al groter dan die van de cd-singles en die trend zet zich door, zo vertellen analisten ons. Wij geloven daarom heilig in het downloaden hele muziekbestanden."