Juist omdat beheerders daar minder vaak komen, kan het verstandig zijn om daar op afstand een elektronisch oogje in het zeil te houden.

Systeembeheerders investeren enorm veel in de netwerken en serverruimten, aan beveiligingsmaatregelen, aan backup-verbindingen en aan beheer. Daarbij wordt nog wel eens vergeten dat het nog steeds om fysieke kabels, kastjes en systemen gaat - die behalve voor logische bedreigingen ook gevoelig zijn voor veel eenvoudiger calamiteiten.

Onlangs konden de werknemers van IDG - de uitgever van Techworld – niet werken omdat een stevige plensbui voor een kleine watersnood in de computerruimten had gezorgd. Maar vooral hitte vormt een constante bedreiging voor onze apparatuur.

Het stroomverbruik - en daarmee de warmteafgifte - in de patchkasten is de afgelopen jaren bijvoorbeeld sterk toegenomen. Behalve het steeds grotere aantal poorten is vooral voip daar debet aan. Power over ethernet verreist immers voedingsbronnen in de patchkasten. Dat betekent dat in die opgewaardeerde bezemkasten extra voeding en soms zelfs actieve koeling moet worden aangelegd.

Luie stoel

Wie zijn infrastructuur in de gaten wil houden zonder daarvoor regelmatig op handen en knieën langs kabelgoten te moeten kruipen en klauteren, kan dat ook vanuit zijn beheerdersstoel doen. Door de belangrijkste knooppunten en ruimten van sensoren te voorzien, kan een beheerder in zijn bestaande netwerkmanagementomgeving precies volgen hoe het met de fysieke conditie van zijn infrastructuur is gesteld.

Black Box levert daarvoor sensoren die direct aan het ethernet worden geknoopt. Ze hebben daarvoor geen aparte voeding nodig. Waardes worden uitgelezen via het simple network management protocol (snmpm). Op die manier kunnen de sensoren worden opgenomen in de bestaande beheeromgeving. Maar ook direct benaderen via een web browser is mogelijk.

Smaken

De netwerkappliances van Black Box zijn in allerlei smaken beschikbaar. Behalve sensoren voor water, rook, luchtstroom, luchtvochtigheid, temperatuur, stroomvoorziening, beweging en toegang, zijn er ook actieve componenten. Zo kan er bijvoorbeeld op afstand een stroboscooplamp of sirene aangeschakeld worden, of bepaalde apparatuur aan- of juist uitgeschakeld worden. Serverruimten kunnen bovendien worden voorzien van een beveiligingscamera met bestuurbare lens.

Omdat de prijzen van de sensoren bepaald niet laag zijn - variërend van honderden euro's tot meer dan duizend per apparaat - is het wel zaak om deze middelen wijs in te zetten. Dat betekent bedreigingen in kaart brengen, risico's afwegen en budget aanvragen, waarmee deze sensoren gewoon weer onderdeel van de andere beveiligingsinvesteringen zijn geworden. Bron: Techworld