De Nessus Virtual Appliance is bedoeld voor VMware-omgevingen en bestaat uit een virtual machine met daarin de scannersoftware en het besturingssysteem. Nessus-gebruikers met een 'ProfessionalFeed'-contract en Security Center-klanten kunnen de Virtual Appliance gratis downloaden.

De Virtual Appliance zou vooral beheervoordelen opleveren. Op de eerste plaats is het niet meer nodig om een aparte server in te richten voor het hosten van Nessus. Omdat de Virtual Appliance al helemaal is getest, is een image sneller in gebruik te nemen. Volgens Tenable is een appliance binnen tien minuten uit te rollen.

Nessus

Nessus is al enkele jaren de populairste vulnerability scanner en is naar schatting bij ruim 75.000 organisaties in gebruik. Renaud Deraison – de mede-oprichter van Tenable Network Security – startte Nessus in 1998 als een open source-project. Versie 3 van de scanner kwam in oktober 2005 echter onder een gesloten licentie op de markt. Nessus kan nog steeds gratis worden gebruikt, maar voor ondersteuning moet worden betaald.

Bron: Techworld