Jorn Barger schreef het woord op zijn vroege weblog Robot Wisdom. Hij noemde het zo, omdat hij het web 'logde', door (zeer) korte commentaren te geven op links van sites die hij tegenkwam.

Tips

De man die het beestje zijn naam gaf vindt dat hij inmiddels wel wat afweet van bloggen, en geeft bij zijn huidige werkgever Wired wat opvallende tips.

Zo vindt Barger dat de meeste weblogs die wij kennen eigenlijk geen weblogs zijn. Hij meent dat een echt weblog een verzameling is van URL's die je wilt bewaren of delen. Hij noemt del.icio.us dan ook méér een weblog dan Blogger of Wordpress.

Volgens Barger is een weblog bedoeld om de schrijver van een blog beter te leren kennen. Uit de site die de auteur linkt, blijken zijn persoonlijke voorkeuren. Daardoor leer je hem beter kennen. Barger heeft dan ook niets op met bloggers die alleen schrijven over sensationele onderwerpen in de hoop veel bezoek te trekken.

Bloggen

Inmiddels kan iedereen bloggen (een term toegeschreven aan Peter Merholz vanwege zijn grappig bedoelde opmerking 'we blog' op peterme.com). Je kunt tegenwoordig microbloggen, lifeloggen, reisbloggen of businessbloggen. Blogs kan je tegenwoordig gratis opzetten, waardoor er over de meest uiteenlopende onderwerpen blogs bestaan.

De diversiteit aan onderwerpen is zowel de kracht als de zwakke plek van blogs omdat kwaliteit er zo moeilijk uit te filteren is. Dat neemt niet weg dat miljoenen dagelijks weblogs bekijken, doorlinken of op waarde schatten via diensten als Ekudos of Del.icio.us. En, bovendien, er een bijhouden.

Controverse

Overigens is Barger niet geheel oncontroversieel. Niet alleen wordt er op het web flink gesteggeld of hij nou wel of niet de naamgever van de weblog is, ook is hij regelmatig het doelwit van beschuldigingen van antisemitisme. Hij zou in verschillende gelegenheden kritiek hebben geleverd op Israël en het Judaïsme. Zo staat bovenaan Robot Wisdom 'judaism is racism is incompatible with democracy'. Bovendien heeft hij dit geloof vergeleken met de Hitler-ideologie vanwege de gekozen-door-God gedachte en heeft hij gesuggereerd dat de aanslagen in New York van 11 september 2001 het werk waren van een joods complot. Wat hem uiteraard weer op flinke kritiek kwam te staan.

Blogger avant la lettre

Niet alleen het woord weblog, maar ook het bloggen an sich wordt dit jaar breed gezien als tien jaar oud. Maar over welke datum het precies gaat, en, belangrijker, wie dan de eerste blogger was, is de internetcommunity het niet eens. Namen die vaak vallen zijn David Winer (scripting.com), Justin Hall (Justin's home page) en zelfs WWW-vader Tim Berners-Lee, die in 1992 bij CERN een webpagina publiceerde met een lijst van alle nieuwe websites die online kwamen.