Vijf microsystemen staan deze week in slagorde opgesteld in de showroom van Panasonic in Den Bosch. Simpele stereosystemen, met twee luidsprekertjes, alumium frontjes, RDS tuner en ingebouwde cd- of cassettespeler, maar niet zelden met mp3-weergave via usb of een dockingstation. Diezelfde setjes waren een week eerder ook bij de dealershow van LG in Hilversum en bij Sharp in Amsterdam te zien. Ook Philips heeft zich op deze markt gestort en zelfs Pioneer biedt zijn topklasse-versterkers niet meer zonder mp3-aansluiting aan.

Volgens een woordvoerder van Panasonic trekt de markt voor hifi-stereosetjes weer aan, nadat enkele jaren lang de consument alleen nog maar oog had voor Home Theater-systemen met vijf luidsprekers en een subwoofer. Maar dat bleek voor veel consumenten toch ietwat te veel gevraagd. Surround sound is doorgaans alleen wenselijk voor speelfilms, terwijl de extra luidsprekers voor normale muziekweergave alleen maar in de weg staan.

Nu zijn consumenten gericht op zoek naar installaties die de muziek op hun iPod of andere mp3-speler in hoge kwaliteit stereo kunnen weergeven. De meeste Home Theaters bieden geen tot weinig faciliteiten voor mp3-weergave. Sterk in opkomst zijn zogenoemde hifi-systemen met een dockingstation, waarin de mp3-speler geplaatst en opgeladen kan worden. Soms kan de muziek via bluetooth ook draadloos worden overgebracht. Van KEF tot TEAC, bijna iedere fabrikant heeft intussen iPod dockingstations op de markt gebracht.

Ook neemt de vraag toe naar Home Cinema-systemen met ingebouwde harde schijf. Panasonic toont deze week de SC-PYX7 die niet alleen zo'n 39.000 muzieknummers kan opslaan, maar ze ook nog eens automatisch indeelt naar muziekstijl: Energetic, Emotional, Mellow en Relaxing. De functie analyseert tijdens afspelen de kenmerken van de muzieksoort zoals tempo en beat. Daarna hoeft de gebruiker alleen maar op de gewenste knop te drukken om een hele categorie af te spelen.