Nadat vorige week bekend werd dat er in mei een dodelijk ongeval had plaatsgevonden met een zelfrijdende Tesla en een vernietigend verhaal van Fortune over het feit dat Musk aandelen verkocht in de periode tussen het ongeluk en de bekendmaking, slaat de autofabrikant nu terug met een verklaring waarin Tesla dat artikel als 'misleidend' bestempelt.

Ook noemt Tesla het ongeluk geen gevolg van de falende autopiloot-feature: de oorzaak was een afslaande vrachtwagen wat een complexer remscenario vereist. De feature functioneerde naar verwachting.

Geavanceerde cruise control

"Er is geen bewijs dat Autopilot niet functioneerde zoals het is ontworpen en het is omschreven voor gebruikers: specifiek als een rij-assistentiesysteem die de plek van een voertuig in een baan behoudt en de snelheid aanpast aan omringend verkeer." Daarmee is Autopilot een gevanceerdere variant van cruise control en de zelfrijdende feature is een misvatting.

Lees ook: Automobilisten: crash zelfrijdende auto schuld fabrikant

Los van het technische onderscheid en de boodschap van Tesla tussen de regels door dat we beter moeten RTFM'en, gaat het artikel van Fortune ervan uit dat het onder de pet houden van het ongeval ervoor zorgt dat investeerders zich niet druk maken en dat is volgens Tesla een misvatting. Dat is volgens de autofabrikant niet relevant voor investeerders.

"Op de dag dat bekend werd dat de autoriteiten een onderzoek instellen naar het incident, stegen de aandelen van Tesla in plaats van te dalen, wat bevestigt dat onze investeerders niet alleen beter weten, maar dat onze eigen beoordeling van prestaties en risco's in lijn zijn met de verwachtingen van de markt."

Update 10.49: Zin over aanleiding ongeval aangepast.