De Exchange Server Remote Connectivity Analyzer is een website voor IT beheerders die de verschillende scenario’s om verbinding te maken met Exchange willen testen. De site simuleert alle mogelijke verbindingen met Exchange en geeft uitgebreide feedback over wat er wel en niet werkt. Juist doordat de site zelf op het internet staat is de informatie die het oplevert perfect geschikt voor het zoeken van de fout en daarna het oplossen van de storing.

Duidelijk overzicht

Op de voorpagina van deze no-nonsense website staat geen overbodige informatie, maar alleen de keuze uit de tests die inmiddels beschikbaar zijn. Van iedere test geeft de site een kleine toelichting, om je daarna in enkele stappen alle voor de test relevante informatie te vragen, zoals de naam of het IP-adres van de Exchange-server en eventueel gebruikersnaam en wachtwoord.

Inmiddels kan de site zeven tests uitvoeren, zoals Exchange ActiveSync met en zonder autodiscovery, dezelfde tests voor de Exchange Webservices, twee tests die connectiviteit vanaf een Outlook-client simuleren en een inkomende SMTP-verbinding. Na de test, of die nu is geslaagd of mislukt, laat de site een duidelijk overzicht zien van alle stappen die zijn uitgevoerd. Van iedere stap wordt aangegeven of deze succesvol was en ook kunnen details worden opgevraagd. Mislukt een test, dan koppelt het antwoord bovendien direct naar documentatie over dat onderdeel van Exchange op de Microsoft TechNet site.

Testaccount

De Exchange Server Remote Connectivity Analyzer is ontworpen door twee medewerkers van Microsoft, Shawn McGrath van de Exchange-troep en Brad Hughes van Product Support Services. De site is desondanks geen officiële Microsoft-tool en ook nog steeds in bèta. Toch is er weinig reden de site niet te gebruiken bij het troubleshooten van Exchange connectiviteitsproblemen. Wel graag met een testaccount, dat spreekt!

Bron: Techworld