Na een configuratiewijziging of update van de webserver, kan een server of gehoste site zomaar onbereikbaar zijn. Reden onbekend. De browser laat een 503 serivce unavailable zien en dat is het dan. Maar wat is er echt aan de hand?

Basischeck

Mogelijke oorzaken zijn er vele, van een verstoorde IP-configuratie tot IIS die gestopt is of een configuratiefout in de website. Ping en Telnet zijn bekende tools om een basischeck uit te voeren, PortCheck is dat ook. Maar PortCheck gaat verder dan ping en Telnet en probeert een echte verbinding met de webserver te maken op de opgegeven port.

PortCheck resolvet de hostnaam en probeert daarna de verbinding op te stellen. Het geeft daarbij in de feedback de mogelijke oorzaken die het beste het eerst kunnen worden onderzocht om de server weer bereikbaar te maken.

Combinatie van tests

PortCheck is een command line tooltje dat een aantal tests combineert. Er zijn verder geen opties om mee te geven, het commando is simpelweg “portcheck address port”. Aanvankelijk kon het servers alleen op hostnaam aanspreken, in de nieuwste versie van het programma kan het ook op ip-adres. Handig zolang een server nog niet in productie is genomen of DNS nog moet worden aangepast.

PortCheck is ontwikkeld door Mike Volodarsky. Volodarsky is medewerker in het IIS-team. PortCheck is vrij te downloaden via Volodarsky’s webblog en is tevens onderdeel van de Server 2008 Resource Kit.

Bron: Techworld