Ruim 13.000 consumenten kunnen vanaf deze maand in het door het rijk geïnitieerde Kenniswijk films downloaden. Gebruikers kunnen hun films online bestellen via de site van MoviePlus. Op hun pc moet dan wel een downloadmanager worden geïnstalleerd.

De klant betaalt pas als hij daadwerkelijk besluit de film te bekijken. MoviePlus ziet de downloaddienst als een serieus alternatief voor de reguliere dvd-verhuur. Dergelijke diensten zijn overigens niet nieuw; onder meer Dvddownload.nl startte al eerder met downloaddienst voor speelfilms.

MoviePlus, dat in een later stadium ook films in hd-kwaliteit wil aanbieden, is een initiatief van onder meer Essent, Keeno en Motivaction International. A-Film is gestrikt als belangrijkste contentpartner. Onderhandelingen met een groot aantal andere contentpartners zijn in een vergevorderd stadium.

Het consortium richt zich op de digitale distributie van audiovisuele content aan retail- en rentalpartners zoals online verhuurorganisaties en isp's. Het platform zegt open te staan voor alle bedrijven die actief zijn met contentdistributie.