De test is een vervolg op eerdere data-verzendingen via laserstralen die NASA heeft uitgevoerd. Toen ging het om communicatie met satellieten, nu wordt gekeken of het werkt vanaf het ruimtestation ISS. De video wordt vanaf ISS naar de Table Mountain Observatory in Californië gestuurd en van daaruit naar de Jet Propulsion Laboratory van NASA, meldt Computerworld.com.

10 tot 1000 maal sneller dan radio

De test is tussen 23.20 en 23.23 uur lokale tijd als de ISS boven Los Angeles hangt. Dat is 08.20 tot 08.23 vrijdagmorgen onze tijd. Het is de eerste test in de Optical Payload for Lasercomm Science oftewel OPALS.

De apparatuur die nodig is voor de test is in april van dit jaar naar de ISS vervoerd door het ruimtevrachtschip SpaceX. Via de laserstraal kan 10 tot 1000 maal sneller data worden verzonden dan de huidige techniek dat nog via radiofrequenties gaat. De huidige communicatie is 200 tot 400 kilobits per seconde, via laser kan dat tot aan 50 megabits per seconde. De hogere snelheid is nodig om te kunnen communiceren met eventuele Marsmissies.