Microsoft heeft maandag 'release candidate 1' van het derde en laatste service pack van Windows XP vrijgegeven aan haar netwerk van 15.000 bètatesters, zo meldt Heise Online. Dezelfde testers zijn al druk doende om de eerste testversie van Vista SP1 onder handen te nemen, die vorige week uitkwam.

XP SP3 is 340 MB groot en verzamelt meer dan 1000 patches uit de afgelopen zes jaar, plus de nieuwste versies van 'losse' applicaties als de Windows Installer (3.1), de Management-Console (3.0) en Core XML Services (6.0).

Nieuw in XP is de Network Access Protection (NAP) functie, waarmee computers op een (bedrijfs)netwerk wordt gecontroleerd op de vereiste software en instellingen. Zo niet, dan worden deze computers automatisch bijgewerkt. NAP zit in Vista standaard ingebakken.

SP3 geeft ook de mogelijkheid om het update-pakket, samen met de originele XP installatie-cd, tot één installatiepakket samen te voegen. Deze zogenaamde slipstream-installatie scheelt bij herinstallatie van het systeem veel tijd. Dit kon al eerder met SP2 met behulp van externe tools, maar wordt met SP3 gemakkelijker.

Microsoft zal de definitieve versie van het laatste service pack voor XP in de eerste helft van 2008 distribueren. Naar verwachting zal Redmond het eerste service pack van Vista voorrang verlenen. Logisch, want Vista SP1 moet een einde gaan maken aan de koudwatervrees die veel bedrijven nog hebben met betrekking tot het nieuwste Windows besturingssysteem.