Texas Instruments denkt een omzet te boeken van 2.3 miljard tot 2.5 miljard dollar. De eerdere verwachting van oktober lag nog rond de 3 miljard dollar. Naast TI verwachten nog twee andere chipproducenten in de Verenigde Staten aan minder omzet te draaien in de laatste periode van dit jaar.

Altera, producent van programmeerbare processors, denkt dat de verkoop met 12 procent inkrimpt. En National Semiconductor, verwacht in de derde fiscale kwartaal dertig procent minder producten te verkopen.

Van kwaad tot erger

"Dit is een serieuze marktdaling," volgens Ron Slaymaker, vicepresident bij Texas Instruments. "Alle belangrijke productlijnen zitten in een dip, en meer dan we in oktober nog hadden verwacht. En de daling wordt veroorzaakt door de verminderde vraag."

Als maatregelen op de verminderde omzet, neemt TI voorlopig geen nieuwe werknemers meer aan, stimuleert de werknemers om voortijdig met pensioen te gaan en sluit het de kantoren van de laatste week van december tot begin januari.

Ondanks de maatregelen verwacht Texas Instruments ook in het eerste kwartaal van volgend jaar een verminderde omzet. "Het lijkt erop dat de omstandigheden eerder erger worden dan verbeteren," aldus Slaymaker.

Ook Intel, de grootste chipproducent ter wereld, voelt de neergang in de vraag naar de producten en stelde in november de winstverwachtingen bij.

En volgens onderzoeksbureau ISuppli zullen de verkoopresultaten van alle producenten van halfgeleiders tegenvallen dit jaar.