De handel in Bitcoins is illegaal verklaard door de Thaise centrale bank. Ook mag er niet betaald worden met de virtuele valuta, die de afgelopen maanden het registratieproces bij diverse Thaise overheden heeft doorlopen met als doel een legale status. Bitcoin werd in het Aziatische land tot dusver niet beschouwd als valuta en daarom toegestaan.

Maar na een presentatie bij de Bank of Thailand over de werking en voordelen van Bitcoin heeft de 15-koppige raad maandag besloten om alle activiteiten rondom de cryptografische munteenheid in Thailand per direct illegaal te verklaren, meldt het lokale wisselkantoor Bitcoin Co. Ltd, dat noodgedwongen haar deuren moet sluiten.

Wetten ontbreken

De centrale bank is van mening er op dit moment onvoldoende wettelijke controle mogelijk is. Omdat Bitcoin indruist tegen reguliere financiële facetten ontbreken er volgens de Thaise autoriteiten gangbare wetten voor het toestaan van de peer-to-peer digitale valuta, die sinds zijn opkomst een sterk fluctuerende koers kent.

Volgens Bitcoin Co. Ltd volgt er nog wel een nieuwe beoordeling door de Thaise instantie, maar het is onbekend wanneer. Tot die tijd is het kopen, verkopen, betalen, accepteren, versturen en ontvangen van Bitcoin verboden in Thailand.

Meer landen bezorgd

Het land is niet de eerste die zich zorgen maakt over de op dit moment veruit meest populaire elektronische munt. In de Verenigde Staten wil de rekenkamer dat de belastingdienst IRS nieuwe regels moet opstellen zodat de Amerikaanse overheid geen belastinginkomsten misloopt.

In Europa houdt de Europese Centrale Bank de groei van Bitcoin nauwlettend in de gaten, omdat een eventuele implosie tot grote reputatieschade kan leiden. Ondertussen is het een komen en gaan van het aantal markten waar Bitcoins verhandeld worden. In Nederland kun je momenteel op een klein aantal plaatsen betalen met Bitcoin.

Lees ook: 7 wetenswaardigheden over Bitcoin op Computerworld.nl