Thuiskopie ziet een gang naar de rechter nog als enige uitweg om de patstelling over de heffingen te doorbreken. De stichting lobbyt al enige tijd voor heffingen op mp3-spelers en harddiskrecorders, omdat het de inkomsten uit heffingen op blanco schijfjes steeds verder ziet teruglopen.

Nog steeds bevroren

Maar het ministerie van Justitie heeft het gehele heffingenstelsel sinds begin 2008 bevroren wegens financiële wanorde bij Stichting de Thuiskopie is en verdeeldheid bij de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT). In de SONT zitten namelijk ook de fabrikanten van harddisks en schijfjes, en die zien nieuwe heffingen helemaal niet zitten.

De heffing op harddisks is sindsdien een nulheffing, maar de film- en muziekindustrie lopen daardoor steeds meer inkomsten mis, stelt de stichting. Omdat het overleg met de fabrikanten muurvast zit en Justitie ook voor dit jaar weer een bevriezing heeft afgekondigd, overweegt de Thuiskopie de Staat aan te klagen, meldt het Financieele Dagblad.

Norma geeft voorbeeld

Het is bepaald niet de eerste poging van rechtenorganisaties om de bevriezing te doorbreken. Stichting Norma, die acteurs en uitvoerende artiesten vertegenwoordigd, heeft al ettelijke rechtszaken lopen. Begin 2008 verloor Norma al een kort geding over de bevriezingsmaatregel van Justitie en ook in hoger beroep ving de stichting bot.

Norma liet het er echter niet bij zitten en is ook een bodemprocedure gestart. Ook zal Norma een nieuw kort geding aanspannen om de bevriezing over 2009 ongedaan te krijgen, meldt directeur Wisso Wissink van Norma desgevraagd.

Ambtelijke blunder

Norma wacht daar echter nog even mee, omdat er op dit moment helemaal geen wettige Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) is. Door een blunder op het ministerie van Justitie moet er nu halsoverkop een reparatie-AMvB worden gemaakt, die binnenkort wordt gepubliceerd.

Stichting de Thuiskopie was dinsdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.