Woensdag oordeelde de rechtbank dat stichting de Thuiskopie jarenlang onterecht miljoenen euro's aan heffingen heeft geïnd op blanco cd's en dvd's voor professioneel gebruik. De ict- en elektronicabranche is blij met het vonnis, maar wijst erop dat ook de huidige regeling voor dit jaar niet eerlijk is.

Toch heffing op zakelijke telefoon

Sinds 1 januari is er een nieuwe tijdelijke regeling van kracht, met een heffing voor veel soorten apparaten, waaronder pc's, tablets, settopboxen, harddisks, en smartphones. Weliswaar zijn blanco schijfjes voor professioneel gebruik nu uitgesloten van heffing, dat geldt niet voor smartphones. Voor telefoons met 16 GB of meer opslag geldt een heffing van 5 euro, voor telefoons met minder opslag 2,50 euro.

Gesterkt door het vonnis van gisteren maakt Nederland ICT (voorheen ICT~Office) zich hier boos over. “Stichting de Thuiskopie wil een heffing op alle smartphones, ook als ze alleen zakelijk gebruikt worden. Onterecht en in strijd met de geest van de wet. Dat is onacceptabel," aldus directeur Sylvia Roelofs.

Altijd ook privé gebruikt

Volgens stichting de Thuiskopie wordt een smartphone echter nooit puur zakelijk gebruikt, en is de heffing dus terecht. “Voor […] telefoons met MP3-speler/smartphones wordt aangenomen dat het professioneel gebruik verwaarloosbaar is, aangezien ook dergelijke producten die oorspronkelijk voor zakelijk gebruik zijn aangeschaft, in de praktijk ook voor privé doeleinden (waaronder het maken van privé kopieën) aangewend worden. Voor deze apparaten is vrijstelling/terugbetaling van de thuiskopievergoeding daarom niet mogelijk", meldt de stichting op zijn site.

Onzin, vindt Nederland ICT. “Er zijn veel smartphones die puur zakelijk worden gebruikt. Mensen hebben daarnaast nog een eigen telefoon of smartphone, en die wordt privé gebruikt," stelt Dirk van Roode, woordvoerder van de branchevereniging.

Nieuwe rechtszaken dreigen

Van Roode erkent dat de huidige regeling niet meer kan worden gewijzigd. Nederland ICT zal echter alles op alles zetten om voor de komende jaren de zakelijke smartphone buiten het heffingsregime te krijgen. Want omdat de Tweede Kamer geen downloadverbod wil, zal de thuiskopieregeling ook de komende jaren blijven bestaan, meldde staatssecretaris Fred Teeven recentelijk.

De ict-branche is afgelopen najaar al een rechtszaak begonnen waarin het de Staat aansprakelijk stelt voor de schade die de huidige regeling veroorzaakt. En schadeclaims bij Thuiskopie wegens onterecht betaalde heffing op zakelijke smartphones worden niet uitgesloten.