De Nieuw-Zeelander die in Australië woont gaf december 2008 toe deel uit te maken van de spamorganisatie. De rechtbank in Nieuw-Zeeland veroordeelde hem tot een boete van 53.000 euro, maar dat vond de Amerikaanse Federal Trade Commision (FTC) te weinig. De FTC vroeg daarom aan een Amerikaanse rechter om een hogere boete op te leggen.

Atkinson verstuurde "misleidende" reclame over erectiepillen, medicijnen en afslankpillen. Handlanger van Atkinson, de Amerikaan Jody Smith, heeft volgens de FTC al bijna al zijn waardevolle spullen moeten inleveren.

Valse informatie

Atkinson en Smith hebben overal ter wereld spammers gerecruteerd en miljarden e-mails verstuurd. In de berichten stonden links die verwezen naar websites waarop het affiliate programma "Affking" draaide. Daarmee maakten de heren zich schuldig aan het verspreiden van valse informatie, zo opereerden ze zogenaamd onder de merknaam "Canadian Healthcare". Ook was er geen opt-out systeem aangebracht in de mail en werd nergens een officieel postadres gevoerd.

Daarnaast werd er volgens de FTC ten onrechte beweerd dat de medicijnen waren goedgekeurd door Amerikaanse apotheken. In werkelijkheid kwamen de medicijnen uit India en waren die mogelijk onveilig. Daarnaast claimden Smith en Atkinson dat de creditcardinformatie van consumenten werd versleuteld via ssl. "Er is echter geen enkele aanwijzing dat dit ook gebeurde", aldus de FTC.

Meer boetes

In Australië bevroor een rechter de activa om de spamoperatie stop te zetten. Dit gebeurde na drie miljoen klachten. Naast Atkinson en Smith werden nog drie bedrijven uit hetzelfde netwerk beboet. Tango Pay, Click Fusion, and Two Bucks Trading moeten 2,5 miljoen euro betalen.