Bij enkele klanten van de ING zijn al frauduleuze transacties waargenomen. De slachtoffers krijgen de schade vergoed. Om erger te voorkomen worden er in totaal ongeveer 30.000 credit cards preventief geblokkeerd. Kaarthouders die dit overkomt krijgen een brief met uitleg thuis en binnen tien dagen een nieuwe credit card, zo schrijft De Telegraaf.

Eerder deze maand kwam een elektronische inbraak aan het licht bij CardSystems Solutions. Dit bedrijf verwerkt betalingen gedaan met credit cards. In totaal werden 40 miljoen credit cardgegevens gestolen. Visa is het ergst getroffen met 20 miljoen kaartnummers, Mastercard met 13,9 miljoen nummers.

Onversleuteld

Later werd bekend dat CardSystems de kaartgegevens helemaal niet had mogen bewaren. De gegevens waren naar eigen zeggen bewaard voor onderzoeksdoeleinden. Deze data is niet versleuteld en ook niet volgens het eigen, interne veiligheidsbeleid behandeld. Inmiddels zijn er diverse onderzoeken ingesteld om te achterhalen wat er exact heeft plaatsgevonden, door zowel de FBI als Mastercard zelf.