Ook zouden redacteuren en verslaggevers van Chinese nieuwssites, zoals van de drukbezochte portals Sohu.com en Netease.com, per sms gewaarschuwd worden niet over bepaalde onderwerpen te schrijven. Of zij moeten zich beperken tot specifieke bronnen, zoals het staatsvriendelijke Xinhua News Agency.

Volgens het rapport Journey to the heart of Internet censorship zou het Beijing Internet Information Administrative Bureau (BIIAB) geregeld publicatieverboden opleggen. Er worden verschillende voorbeelden van dergelijke verboden uit 2006 gegeven. Iedere vrijdagmorgen tussen negen en elf uur bespreken medewerkers van de negentien in Peking gevestigde nieuwssites met het BIIAB het nieuws van de afgelopen week.

Voor het rapport werkte de in Parijs gevestigde persorganisatie samen met Chinese mensenrechtenactivisten en een anonieme "Chinese technicus uit de internetbranche". Door tests hebben zij verder geconstateerd dat de Chinese autoriteiten met succes de online media beteugelen door bepaalde trefwoorden te blokkeren.

De onderzoekers adviseren onafhankelijke journalisten onder meer om gebruik te maken van proxyservers en nieuwe webtechnologie├źn zoals blogs, discussieforums en voip.