Het prototype van de uitvinding werd vandaag aan de Indiase pers getoond. De uitvinding van Afreed Islam, de Revobook, is een lichtgewicht laptop met het besturingssysteem en de interne opslag op één enkele chip.

Volgens de jonge uitvinder maakt zijn uitvinding harde schijven of andere opslagmedia overbodig. Hij vindt dat harde schijven door hun bewegende onderdelen en magnetische gevoeligheid veel te kwetsbaar zijn. Daarom begon hij drie jaar geleden met het bedenken van een oplossing. Met behulp van een Duits bedrijf en zijn vader zette hij zijn ideeën om in de Revobook.

Vier maal sneller dan een laptop

Het apparaat is volgens Islam vier keer sneller dan een conventionele laptop en gebruikt heel weinig stroom. De chip heeft wel maar een opslagcapaciteit van 64 gigabyte. Het besturingssysteem van de Revobook, ReVo IX, kan volgens hem tegelijkertijd Linux-, Mac- en Windows-applicaties draaien. Hij beweert zelfs dat virussen op dit besturingssysteem geen enkele kans maken. Daarnaast zit er ook een firewall in de chip ingebakken.

Veel is er nog onduidelijk over de technische specificaties van de Revobook en ReVo IX. Zo werd er geen enkele sluier opgelicht over hoe de chip werkt en blijft het besturingssysteem nog een groot mysterie. Islam beweert dat het besturingssysteem 'hybride' is, maar gaf daarover verder geen duidelijkheid. Tevens werd de naam van de Duitse firma niet verklapt.

Na opleiding de markt op

Volgens zijn vader is Islam al vanaf jongs af aan geïnteresseerd in technologie en wil hij er alles over weten. De tiener wil met zijn Revobook geld gaan verdienen, maar eerst wil hij zijn opleiding afronden. Dezelfde mysterieuze Duitse firma die het prototype heeft gemaakt, moet hem ook gaan helpen met het op de markt brengen van dit 'revolutionaire' computersysteem. In India is de Revobook in ieder geval al gepatenteerd.

De enthousiaste Indiase pers over de presentatie van de Revobook