Dit concludeert Ars Technica op basis van een aantal recent verschenen nieuwsberichten. Zo concludeert de Chronicle of Higher Education dat jongeren chatten en sms'en met hun leeftijdsgenoten en e-mail gebruiken om met 'ouderen' te communiceren. 'E-mail is zó gisteren', meldt Mercury News en USA Today gaat nog een stap verder en stelt 'E-mail is zó vorig millenium'.

De strekking van de artikelen is volgens Ars Technica voor een groot deel te herleiden tot een onderzoek uit juli 2005, de Pew Internet and American Life Study. Uit dit onderzoek bleek al dat veel van de ondervraagde jongeren e-mail zien als een communicatiemiddel voor het contact met 'oude mensen' en instellingen of om complexere teksten aan grote groepen te sturen. Geschreven conversatie met vrienden gebeurt met name via instant messaging-diensten, zo luidde de conclusie van het onderzoek.

De visie van de jeugd op e-mail brengt problemen met zich mee, omdat studenten daardoor bijvoorbeeld officiële aankondigingen of deadlines missen, aldus Ars Technica. Sommige universiteiten lossen dit probleem op door een Myspace-pagina in te richten.

De goedbedoelde pogingen van deze universiteiten betekenen echter dat studenten nog steeds een website moeten bezoeken en moeten inloggen om belangrijke informatie te vernemen.

De nieuwssite concludeert dat e-mail niet stervende is, maar slechts 'een beetje ziek'. Ars Technica refereert aan Comscore-onderzoek uit april 2006, waaruit blijkt dat het gebruik van e-mail onder tieners het laatste jaar met 8 procent gedaald is. Nog steeds blijkt echter 89 procent gebruik te maken van e-mail, en slechts 75 procent van im-diensten.

Toch wordt e-mail bedreigd, en wel door de steeds toenemende hoeveelheid spam die het beheren van inkomende e-mailberichten soms onbegonnen werk maakt, en door overijverige spamfilters die ook 'veilige' e-mails tegenhouden.