Volgens McAfee zijn Europese tieners bereid om de beveiliging van hun computer op het spel te zetten voor gratis te downloaden bestanden. Het beveiligingsbedrijf ondervroeg 615 tieners uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland.

Van de ondervraagde tieners gaf 40 procent aan zich bij het downloaden van software of audiovisueel materiaal geen zorgen te maken over virussen of andere bedreigingen. 56 Procent van de deelnemers aan het onderzoek gebruikt regelmatig p2p-software zoals Kazaa en Limewire. Dit zijn, zo meldt McAfee, 'beruchte bronnen voor kwaadwillende content'.

De tieners, die vaak onverschillig en onwetend blijken over de veiligheidsrisico's van hun computergedrag, zijn in 21 procent van de gevallen verantwoordelijk voor de beveiliging van de gezinscomputer. Slechts 30 procent van hen controleert regelmatig of de beveiligingssoftware nog actueel is.

Zorgeloos downloaden

De Nederlandse tieners blijken nog het meest zorgeloos. Bij het online gaan denkt 52 procent geen moment na over de beveiliging van internet. Van de zes landen waarin het onderzoek werd utgevoerd, blijkt de Nederlandse jeugd ook het meest actief in het uitwisselen van bestanden. Bijna driekwart, 74 procent, downloadt regelmatig via p2p-sites en -software. Van alle ondervraagde tieners koopt slechts 15 procent wel eens materiaal via online shops zoals Itunes.

Volgens McAfee zijn de risico's in de zomer het grootst, omdat tieners door de schoolvakanties langer online zijn. Volgens marketingdirecteur Sarah Whipp van McAfee moeten ouders de risico's onder ogen zien die zowel de kinderen als de pc lopen, wanneer de kroost actief is op internet.