Baidu.com, een Chinese zoekmachine die wordt omschreven als de 'Chinese Google', maakte op vrijdag een droomdebuut op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. In één handelsdag steeg de waarde van het aandeel van 27 dollar naar 122,54 dollar. Sinds 1999 was het niet meer voorgekomen dat een nieuw aandeel op de eerste handelsdag zo snel steeg.

De snelle koersstijging van Baidu.com is illustratief voor de belangstelling voor de snel groeiende Chinese economie en de hernieuwde interesse voor internetaandelen. Ook andere internetaandelen doen het de laatste maanden namelijk goed.

Zo is het aandeel Google in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Google ging in augustus vorig jaar voor 85 dollar per aandeel naar de beurs. De laatste weken moeten beleggers tussen de 290 en 300 dollar neertellen voor een aandeel in de zoekmachine.

Sommige analisten verklaren de snelle koersstijging van Baidu.com uit het feit dat beleggers die de Google-boot hebben gemist, nu op de Baidu.com-trein springen.

Slecht aandeel

Google profiteert ook van de beursgang van Baidu.com. Het Amerikaanse zoekbedrijf heeft een belang van 2,6 procent in Baidu.com.

Met de beursgang van Baidu.com werd in totaal 86,6 miljoen dollar opgehaald. Na aftrek van de kosten voor de zakenbanken die de beursgang begeleidden, blijft daar 77 miljoen dollar voor Baidu.com van over.

Niet alle analisten zijn ervan overtuigd dat Baidu.com zijn hoge aandelenkoers kan waarmaken. "Dit is een goed bedrijf, maar een erg slecht aandeel op dit moment", verklaart analist Donald Straszheim tegenover The Wall Street Journal. "Het zou me verbazen als het aandeel over een jaar nog steeds op dit niveau staat."