AI's gaan onherroepelijk beter worden in het herkennen van patronen in gedrag op het internet. Dat kan er in de toekomst voor zorgen dat informatie die we nu over onszelf verspreiden en die via surveillance wordt opgeslagen geanalyseerd kan worden. Als dat gebeurt, kun je in de toekomst gepakt worden voor iets dat je in het verleden hebt misdaan, is de vrees van Templeton.

Doembeelden

Terminator-doembeelden met robots uit de toekomst die je komen vermoorden, verwacht de senior privacywatcher niet, grapt hij tijdens een presentatie over dit onderwerp op een bijeenkomst van de Singularity University. Wel voorziet hij een soort Minority Report-scenario waarbij burgers worden opgepakt "voor daden waarvan zij in het verleden niet wisten dat deze later gezien konden worden als misdaad".

"Veel van onze keuzes, zowel publiek als steeds vaker in het priv├ędomein, worden voor altijd digitaal opgeslagen. Veel mensen zijn slim genoeg om niet criminele activiteiten te posten, maar ons begrip van 'goed' en 'slecht' bekijken we door de lens van de huidige moraliteit. Zijn mensen uit de toekomst het daar wel mee eens?" vraagt blogger David Hill van de Singularity University zich af.