De fout zorgde ervoor dat alle DNS-verzoeken voor .se-domeinen niet meer konden worden afgehandeld. Daardoor was het onmogelijk om Zweedse websites te bereiken. Het ging mis tijdens onderhoudswerkzaamheden van de Zweedse Internet Infrastructure Foundation, verantwoordelijk voor het beheer van het .se-topleveldomein en het registreren van websites.

De beheerder had de fout maandagavond direct door, bericht The Local. "Het moet hebben gelegen aan een bug in ons systeem wat leidde tot het verzenden van verkeerde informatie. We zagen het direct", aldus Danny Aerts, hoofd van de Internet Infrastructure Foundation tegen het lokale Zweedse nieuws. Het euvel ontstond rond tien uur 's avonds en veroorzaakte meteen grote problemen voor bezoekers van Zweedse sites.

DNS flushen

De software zorgde ervoor dat er een extra .se werd toegevoegd achter ieder Zweeds domein. "We hebben geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar we gaan het onderzoeken", zei Aerts. Ook het e-mailverkeer werd verstoord doordat berichten naar adressen die eindigen op .se niet afgeleverd werden.

Volgens het Zweedse webmonitoringbedrijf Pingdom, die zich baseert op 'bronnen binnen de Zweedse webhostingindustrie', hielden de problemen een dik uur aan. Ook na het herstel hadden veel isp's nog problemen omdat DNS-verzoeken extern worden gecached door providers en webhosters, waardoor de problemen bij de grootste providers dik twee uur aanhielden.

Hierna lukte het om de foute DNS-verzoeken te vervangen voor nieuwe door het flushen van de DNS-cache. Was dit niet gebeurd, dan had de storing 24 uur geduurd.

Punt vergeten

Volgens Pingdom werd het .se-zone geüpdatet met een slecht geprogrammeerd script. "We hebben met een aantal insiders gesproken. Tijdens het updaten van de data voegde het script geen afsluitende '.' toe aan de DNS-records in de .se-zone", leggen de makers van Pingdom uit. Die punt zorgt ervoor dat het DNS begrijpt dat .se het topleveldomein is. Zonder de punt werkt de manier waarop DNS-verzoeken worden afgehandeld niet meer.

Bij veel kleinere isp's werd het DNS nog niet geflushed. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor ongeveer twintig procent van het Zweedse internetverkeer. Omdat de DNS-servers in handen zijn van isp's en en webhosters hebben gebruikers geen invloed op het probleem en zijn overgeleverd aan de alertheid van de hoster van de websites. Het zou tot woensdag kunnen duren voordat de problemen verholpen zijn, aldus een woordvoerster van de Internet Infrastructure Foundation.