Dell klaagde in oktober een groep domeinuitgevers aan. De bedrijven zouden 1.100 tikfoutdomeinen hebben geregistreerd die inbreuk maken op het merkenrecht van Dell. Het gaat om adressen als dellbatterogram.com. Op deze manier geld verdienen is illegaal. De zaak laat zien hoe lucratief de tikfoutbusiness kan zijn. Volgens Dell verdient een tikfoutprofiteur per domein rond de 100.000 dollar.

Het gerechtshof honoreerde vorige maand de eis van Dell om de bezittingen van de aangeklaagde domeinuitgevers te bevriezen. Met als doel het geld dat verdiend wordt met hun praktijken niet te laten verdwijnen.

AdSense

De tikfoutprofiteurs gebruiken Google AdSense om geld binnen te halen. De rechter bepaalde dat Google het eerste miljoen (dollar) dat verdiend wordt per maand, vastgezet moet worden op een speciaal account. Het tweede miljoen gaat vervolgens wel naar de aangeklaagden. Als er meer dan 2 miljoen dollar per maand wordt verdiend, wordt dat bedrag verdeeld tussen het speciale account en de profiteurs.

Google verdient ook aan deze praktijken aangezien het bedrijf een gedeelte van de AdSense inkomsten afroomt. Het bedrijf kondigde recentelijk aan geen AdSense reclames meer toe te staan op 'vliegerdomeinen'.

Vliegerdomeinen

Bij vliegerdomeinen wordt gebruik gemaakt van een vorm van domeinproeverij. Bij het 'vliegeren' van domeinen wordt er keer op keer een proefabonnement op een domeinnaam genomen. Iedere vijf dagen wordt een domein geregistreerd om het vervolgens weer op te zeggen. Hierdoor hoeven de tikfoutprofiteurs niet te betalen voor de domeinen die ze wel gebruiken.

Ironisch genoeg is de mogelijkheid om een proefabonnement te nemen juist bedoeld voor het geval dat er een tikfout wordt gemaakt bij het registreren van topleveldomeinen.

Vaak wordt vliegeren gecombineerd met domeinproeverij. Daarbij wordt een domein gedurende de proeftijd gemonitord om te kijken of er genoeg advertentie-inkomsten gegenereerd worden om het domein aan te houden. Adressen die te weinig geld opleveren worden afgestoten waarna het registratiebedrag wordt teruggestort. Om dit tegen te gaan overweegt de Internet Corporation for Assigned Names (ICANN) de 20 dollarcent per geregistreerde domeinnaam die de organisatie per jaar rekent voortaan houden.

Miljoenen domeinnamen

Google tolereert wel nog AdSense advertenties op domeinen waar sprake is van proeverij. De zoekgigant liet weten dat websites legitieme content moeten hebben als de eigenaar AdSense wil gebruiken.

Volgens Dell heeft de aangeklaagde groep domeinuitgevers zo'n miljoen domeinnamen in bezit. De groep zou minstens 64 miljoen unieke domeinnamen hebben gebruikt. Toen de rechter beslag legde op de bezittingen van de profiteurs en deze bevroor, stopte ook de mogelijkheid om geregistreerde domeinen binnen vijf dagen weer op te zeggen. Naar schatting vernieuwde de groep 3.000 domeinen per dag. Het ontbreken van deze mogelijkheid zou de groep dan elke dag 20.000 dollar kosten.