Bij Clique kan je per statusbericht aangeven wie het mag zien, en wie niet. Ook kan je bepalen dat bepaalde informatie op je profielpagina alleen voor 'echte' vrienden te zien is, niet voor collega's. Ontvrienden is bij Clique niet nodig. Contacten met wie je lange tijd niet hebt gecommuniceerd verdwijnen vanzelf uit je netwerk.

Clique is vorige week van start gegaan en heeft inmiddels een handjevol leden. Het sociale netwerk is onderdeel van onderzoek naar sociale netwerksites door TILT, het Tilburg Institute for Law, Technology and Society van de Universiteit van Tilburg.

Buitenstaanders kijken mee

Volgens het team achter de site is het binnen bestaande sociale netwerken als Facebook, LinkedIn, MySpace en Hyves vaak moeilijk om je privacy te beschermen. De netwerken doen ons geloven dat we alleen met elkaar communiceren, terwijl veel van de informatie ook voor buitenstaanders benaderbaar is, bijvoorbeeld via zoekmachines.

"In het alledaagse leven hebben we verschillende 'gezichten': je laat op je werk andere kanten van jezelf zien dan thuis, en weer andere kanten als je in de supermarkt bij de kassa staat. In sociale netwerk sites heb je maar één gezicht, en ziet iedereen (van vage kennissen en oud-klasgenoten tot je beste vrienden en je familieleden) hetzelfde beeld", zegt techniekfilosoof Bibi van den Berg van de Universiteit van Tilburg. "Dat is een verarming ten opzichte van de sociale werkelijkheid, en kan bovendien privacyproblemen opleveren."

Veiliger maken netwerksites

"Om te laten zien dat het ook anders kan, zowel aan de beheerders van sociale netwerk sites als aan de gebruikers ervan, hebben we ons eigen alternatieve sociale netwerk gebouwd, dat privacy-vriendelijk is en meer recht doet aan de manier waarop mensen in het 'echte' leven sociale relaties onderhouden en identiteiten vormgeven. Zo hopen we een steentje bij te dragen aan het veiliger en beter maken van sociale netwerksites."

Om meer gebruikers te krijgen gaat het team achter Clique naar een aantal middelbare scholen om voorlichting te geven over veiliger internetgebruik en een uitleg over Clique.

Wel vindbaar via Google

Op dit moment zijn de profielfoto's en statusberichten in Clique overigens wel vindbaar via zoekmachines. Maar dat is tijdelijk, zegt Van den Berg. "Nu Clique begint te groeien hebben we ervoor gekozen die mogelijkheid binnenkort af te sluiten."

Met Clique heeft de universiteit geen commerciële plannen. "We zijn er in eerste instantie niet op uit om een concurrent te worden van Hyves en Facebook. Maar als Clique goed loopt, gaan we natuurlijk niet zomaar de stekker er uit trekken." Plan is om Clique op den duur open source te maken.