Apple’s team voor speciale projecten wordt uitgebreid met vice president technologie Bob Mansfield, met zijn teams onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de iMac en MacBook Air. De Apple-veteraan maakt volgens Reuters niet langer onderdeel uit van het directieteam maar gaat rechtstreeks onder Cook werken aan ‘speciale projecten’.

Dat team kwam begin deze maand aan het licht. Toen werd bekend dat de zakelijk leider van modehuis Yves Saint Laurent in Parijs, de Belg Paul Deneve, is binnengehaald voor een ‘special projects'-team en daarbij direct gaat rapporteren aan Cook. Apple heeft niet naar buiten gebracht welke mensen er nog meer onderdeel uitmaken van dit team of waar zij precies aan werken.

Cook verschuift en ontslaat topmannen

Mansfield zou eigenlijk met pensioen gaan in juni 2012, maar kwam daar op aandringen van Cook op terug. De Apple-veteraan is sinds 1999 in dienst bij het bedrijf en gaf sindsdien leiding aan de hardware engineering teams van onder meer de iPhone, iPod en iPad. Mansfield werkte daarvoor bij Racer Graphics, dat destijds is opgekocht door Apple.

Het directieteam rondom CEO Cook wordt zo opnieuw opgeschud. Vorig jaar oktober is Scott Forstall, de voormalig hoofd van Apple’s mobiele besturingssysteem iOS met wie Mansfield naar verluidt erg slecht door één deur kon, daar al uitgezet. Ondertussen is ook de toppositie voor Apple’s retail nog altijd vacant. Die functie bekleedt Cook momenteel zelf nog altijd.


Meer weten over innovatie & ICT? Kom naar de IT Innovation Day op 19 september 2013!