Tim Cook heeft tijdens Apple's jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vrijdag emotioneel gereageerd op kritiek van een conservatieve denktank. Een vertegenwoordiger van de National Center for Public Policy Research (NCPPR) zei dat Apple te veel geld uitgeeft aan duurzame productie. Hij eiste ook meer transparantie over Apple's rol in 'handelsorganisaties die het vage concept van milieuduurzaamheid promoten'.

De NCPPR diende als aandeelhouder over het onderwerp tijdens de vergadering een voorstel in. Dat kreeg met 3 procent van de stemmen. De organisatie vindt dat klimaatverandering niet wordt veroorzaakt door de mens en dat bedrijven alleen oog moeten hebben voor het maken van winst. Apple heeft plannen om in de nabije toekomst 100 procent 'groene' energie te gebruiken.

'Stap uit dit aandeel'

Tijdens de vraag-antwoord-sessie zocht de NCPPR de discussie op met Cook. De Apple-ceo was daar niet van gediend en antwoordde boos en emotioneel, schrijft MacObserver. Hij wees het wereldbeeld van de denktank af en zei dat er veel dingen zijn die Apple doet omdat ze 'rechtvaardig' zijn. Apple is niet alleen bezig met het rendement op investeringen, aldus Cook.

"Als we bijvoorbeeld werken aan het toegankelijk maken van onze apparaten voor blinden, dan houden we geen rekening met het verdomde rendement", zei Cook emotioneel. Hetzelfde geldt volgens hem voor milieuzaken en veiligheid van medewerkers. "Als je wilt dat ik alleen dingen doe voor meer winst, moet je uit dit aandeel stappen", beet de Apple-ceo de vertegenwoordiger van de denktank toe.

Al Gore

De NCPPR kwam vervolgens met een zeer kritisch persbericht. "Apple is net zo geobsedeerd door de theorie van de zogenaamde klimaatverandering als zijn bestuurslid Al Gore", aldus Justin Danhof van NCPPR. "Cook maakte duidelijk dat als investeerders meer bezig zijn met hun rendement dan met het verminderen van de uitstoot van CO2, hun investering niet meer welkom is bij Apple."

Megawinst

Apple is momenteel het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Afgelopen kwartaal maakte Apple een nettowinst van ruim 13 miljard dollar. Cook tijdens de aandeelhoudersvergadering: "We verdienen meer geld dan een technologiebedrijf ooit heeft gedaan. Behalve bedrijven die olie als broodwinning hebben, denk ik niet dat er ooit iemand meer heeft verdiend."