Timberland en het e-commerce bedrijf GSI waren aangeklaagd vanwege het ongeoorloofd versturen van smsjes naar Amerikaanse consumenten. Beide bedrijven komen klagers nu tegemoet door zeven miljoen dollar in een fonds te storten om gedupeerde consumenten een vergoeding te betalen. Dit heeft KamberEdelson LLC bevestigd, een van de advocatenkantoren die de aanklagers vertegenwoordigd.

Het is de eerste 'spamschikking' in zijn soort, aldus een advocatenkantoor dat betrokken was bij de zaak.

Zowel Timberland als GSI ontkennen dat hen blaam treft en beide bedrijven wijzen een derde, niet bij naam genoemd bedrijf aan als schuldige partij. Volgens hen had dit bedrijf eerst toestemming moeten regelen om de berichtjes te mogen versturen.

150 dollar

Consumenten die in de periode tussen januari 2003 en augustus 2008 een of meerdere smsjes hebben ontvangen kunnen naar een speciale website gaan om daar meer over de regeling te lezen en om een vergoeding van 150 dollar aan te vragen. Zij dienen hun claim in te dienen voor februari 2009.

Hoewel smsspam veel zeldzamer is dan mailspam wordt deze wel beschouwd als veel ongewenster en irritanter. Reden hiervoor is dat een sms als veel persoonlijker wordt ervaren. Bovendien moeten sommige mobiele gebruikers in de VS betalen voor het ontvangen van een boodschap per sms.