Dat maakte Time Warner topman Jeff Bewkes woensdag bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van de mediagigant. AOL's traditionele business, het aanbieden van inbel- en breedbandabonnementen, is het bedrijf een blok aan het been geworden. De groei is er uit, het aantal abonnementen loopt terug en het bedrijfsmodel is moeilijk te combineren met AOL's hernieuwde ambities om een webadvertentiemakelaar van formaat te worden.

In de etalage

Dus wordt de providertak losgekoppeld en daarmee ook impliciet in de etalage gezet. Andere grote accessproviders in de VS, zoals NetZero of EarthLink, zouden geschikte overnamekandidaten kunnen zijn, zo meent Forrester-analist Sally Cohen. Time Warner laat zich daar echter in het geheel nog niet over uit. Zelfs het hoe en wanneer van de scheiding moet nog nader bekend worden gemaakt.

De advertentietak krijgt door de afsplitsing extra aandacht, want zij presteert tot nog toe ondermaats. De groei van de afdeling blijft met 18 procent over het afgelopen kwartaal achter bij het branchegemiddelde van 25 procent. Ter vergelijking, de advertentiebusiness van Google groeide het vorige kwartaal met ruim vijftig procent.

Het rangeren van de internetprovider op een zijspoor werd al langer verwacht. Time Warner-baas Jeff Bewkes liet in november 2007 al weten dat hij overwoog om onderdelen van het bedrijf te verkopen ten behoeve van 'strategisch voordeel'. De nu officieel aangekondigde afscheiding vergroot volgens Bewkes dan ook 'de strategische opties voor beide bedrijfssectoren'.

Minder winst

De kwartaalcijfers van Time Warner als geheel voldeden aan de verwachtingen van Wall Street. Het mediabedrijf zette in het afgelopen kwartaal 12,64 miljard dollar om, een lichte stijging van 2,4 procent in vergelijking met vorig jaar. De winst daalde echter van 1,75 miljard naar 1,03 miljard.

Bewkes beloofde nog verder in de kosten van Time Warner te zullen snijden om de winst weer op te krikken. Naast de splitsing van AOL overweegt het bedrijf ook de investeringen in haar kabeltak, Time Warner Cable, terug te schroeven.