Het bedrijf liet afgelopen woensdag weten dat het begint met het testen van een nieuw tariefplan in Beaumont (Texas), waarbij het dataverkeer dat gebruikers mogen genereren beperkt wordt. Wie over z'n limiet heengaat, betaalt naar rato een extra bedrag. Precieze getallen zijn nog niet bekend, maar Alexander Dudley, een woordvoerder van Time Warner, verwacht dat de aangeboden pakketten in datalimiet zullen variëren van 5 tot 40 gigabyte per maand, meldt NetworkWorld.

Extra dataverkeer in rekening

Dudley liet weten dat het bedrijf nog steeds aan het onderzoeken is wat het precies in rekening gaat brengen voor mensen die hun datalimiet overschrijden, maar verwees ter referentie naar kabelbedrijf Bell Canada. Dit bedrijf heeft een vergelijkbaar datalimietbeleid ingesteld, waarbij gebruikers iets meer dan zeven dollar moeten neertellen voor iedere gigabyte die ze buiten hun limiet downloaden. Het limiet is ingesteld op 30 gigabyte, voor een tariefplan van omgerekend 20 euro per maand.

Problemen

Het is niet voor het eerst dat er limieten worden ingesteld voor dataverkeer. In Nederland pastte onder andere UPC het toe. De koerswijziging kan echter voor behoorlijk wat problemen zorgen met de huidige ontwikkelingen op entertainmentgebied. Een film in HD-formaat is al snel zo'n 4 tot 5 gigabyte groot, wat betekent dat mensen met een 30 gigabyte-plan, maximaal 6 films per maand zouden kunnen bestellen via bijvoorbeeld iTunes. En daarbij is ander gebruik van hun internetverbinding, zoals surfen of e-mailen, niet meegerekend.

Bang voor ontwikkelingen

Volgens Dudley is de maatregel echter noodzakelijk om het downloadgedrag van een kleine groep mensen die buitensporig veel downloadt binnen de perken te houden. Slechts vijf procent van alle klanten van het bedrijf neemt meer dan de helft van alle bandbreedte in beslag, aldus de woordvoerder. Volgens Dave Burstein, redacteur van DSL Prime heeft de maatregel van Time Warner echter niets met bandbreedte te maken en probeert het bedrijf tegengas te geven tegen de opkomst van het online bestellen van films: "De mensen bij Time Warner zijn bang voor de ontwikkeling waarbij men via internet films bekijkt. En terecht. Lost en Desperate Housewives hebben online een betere kwaliteit dan op de digitale kabel."

Gericht tegen peer-to-peergebruikers

Volgens Dudley is deze bewering echt onzin: "Onze maatregel is niet gericht op mensen die films downloaden via Apple. Het is juist bedoeld voor de mensen die terabytes aan dataverkeer genereren via peer-to-peer downloads."