Een week na de arrestatie van de 18-jarige Sven Jaschan op 7 mei, hield de politie van Nedersaksen vijf medescholieren aan. Eén van de vijf, een klasgenoot van Jaschan, zou Microsoft hebben ingelicht over de maker van de Sasser-worm in de hoop dat hij het tipgeld van 250.000 dollar kon opstrijken.

De vijf verdachten zouden Jaschan hebben voorzien van bepaalde delen van de broncode van de Netsky- en de Sasser-worm, meldt Bink.nu. Jaschan is aangeklaagd vanwege computersabotage, een delict waarop in Duitsland een maximum celstraf van vijf jaar staat.

Sven Jaschan werd na zijn bekentenis door de politie vrijgelaten in afwachting van zijn proces. Volgens Justitie-woordvoerder Helmut Trentmann zijn er ongeveer vijftig klachten van bedrijven binnengekomen waarvan sommige met een schadeclaim. De Sasser-worm ontregelde het internetverkeer onder meer bij de Europese Commissie en vliegmaatschappij Delta Airlines.

Jaschan is bang dat hij financieel wordt uitgekleed. "Hoe moet ik straks alle claims betalen", vraagt hij zich af in het Duitse weekblad de Stern. "Ik kan alleen maar mijn excuses aanbieden."

De Sasser-worm heeft hij naar eigen zeggen gemaakt om te laten zien dat hij beter was dan andere virusmakers, niet om schade aan te richten.