De uitspraak van telecomwaakhond OPTA wordt door de twee kemphanen verschillend geïnterpreteerd. Waar KPN via een woordvoerster stelt dat er feitelijk niets verandert voor de consument, spreekt Tiscali bij monde van Benelux-baas Ruud Huisman van een `belangrijke uitspraak met verregaande consequenties voor de consument'. OPTA stelt dat provider Tiscali tot nu toe onvoldoende met KPN kan concurreren op de breedbandmarkt voor consumenten. De waakhond heeft nu besloten dat KPN aan Tiscali faciliteiten moet leveren die Tiscali in staat stellen zelfstandig breedbanddiensten aan klanten te leveren. Wie via Tiscali breedband wil, doet dat in principe via het netwerk van Tiscali-dochter BabyXL. Deze aanbieder heeft echter een beperkte dekking. In de gebieden waar het netwerk van BabyXL niet komt, is Tiscali daarom aanwezen op KPN. In deze situatie heeft de klant nu nog met twee rekeningen te maken voor zijn adsl-abonnement: één van Tiscali en één van KPN. Dat gaat veranderen, zo stelt Huisman. "Gevolg van de uitspraak is dat de klant nog maar één nota krijgt. Dit maakt de situatie een stuk transparanter." Bijkomend voordeel is bovendien dat Tiscali voor het hele product de prijs kan bepalen. Nu nog ligt het gedeelte dat de consument rechtstreeks aan KPN betaalt, vast.

Prijs omlaag

Tiscali is van mening dat de prijs die KPN aan Tiscali doorberekent in de huidige situatie veel te hoog is. OPTA is het hiermee eens en heeft een nieuw tarief vastgesteld voor de zogenoemde bitstroomdienst. Hoeveel lager deze ligt, wil Huisman niet zeggen, behalve dat deze `merkbaar lager' is. De consument zal hiervan volgens Huisman profiteren. Tiscali zal een gedeelte van de lagere prijs namelijk doorberekenen aan de consument. "We vinden dat de adsl-prijzen nu nog te hoog liggen." Behalve de prijs van de KPN-pakketten zal Tiscali ook de BabyXL-pakketten in prijs verlagen. Wanneer dat het geval zal zijn, kan Huisman niet zeggen. "Dat hangt van KPN af." KPN overweegt naar eigen zeggen 'zeer sterk' om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Concurrentie

OPTA stelt dat de consument door `hoge prijzen en onvoldoende keuze' de dupe kan worden van gebrek aan concurrentie in de adsl-markt. KPN is het daar niet mee eens: "De markt voor breedband is in Nederland al scherp concurrerend." KPN claimt een marktaandeel van slechts 30 procent te hebben. De uitspraak heeft in eerste instantie alleen gevolgen voor Tiscali. Andere providers moeten – als ze hetzelfde willen bereiken – een soortgelijke procedure starten. KPN en BabyXL steggelen al langer over de adsl-tarieven. Eerder stelde OPTA BabyXL al in het gelijk over de tarieven van de zogenoemde collocaties. Dit zijn de tarieven die KPN doorberekent voor gebruik van zijn wijkcentrales.

Meer snelheden

Voor Huisman is de strijd nog niet gestreden. Tiscali ijvert nu nog voor een `volwaardige bitstroom'. Dit houdt in dat de leverancier (in dit geval Tiscali) precies kan bepalen hoe het product eruit ziet. Tiscali is nu nog gebonden aan de drie snelheden die KPN voor adsl biedt. Huisman wil graag zelf bepalen uit welke snelheden de consument kan kiezen. Update, 15:00 uur: Toegevoegd dat KPN 'zeer sterk' overweegt om in beroep te gaan.