Tiscali, op dit moment al eigenaar van WorldOnline, maakte de overname vrijdag bekend. Hoeveel het bedrijf voor de Nederlandse internetdiensten van Sonera betaalt, is niet bekendgemaakt.

De overname betreft de 10.000 inbelabonnees van Sonera Plaza, de ongeveer duizend zakelijke klanten en de portal van het bedrijf. Sonera verkocht eerder al de kabelinternetactiviteiten aan PrimaCom en de ADSL-diensten aan XS4ALL.

Na de verkoop aan Tiscali verzorgt Sonera geen internettoegang meer in Nederland, zo bevestigt Jeroen Bruins Slot van Sonera Plaza Nederland. "Het Finse moederbedrijf heeft besloten zich terug te trekken uit markten waarin het niet tot de top vijf behoort. Die activiteiten worden afgestoten en in plaats daarvan richt Sonera zich meer op de thuismarkt", aldus Bruins Slot. Sonera is in Nederland nog wel actief de mobiele informatiedienst Zed.

Woordvoerder Veronique van Zanten zei namens Tiscali nog niet te kunnen zeggen wat er nu met de abonnees gaat gebeuren. In het persbericht wordt gesteld dat zij 'na de afronding van de transactie nader worden geïnformeerd'.

Ook op de vraag of de Sonera-portal gaat verdwijnen, moest Van Zanten het antwoord schuldig blijven. "Daarover moet nog een besluit genomen worden." Voor de 28 personeelsleden van Sonera Plaza heeft de transactie geen gevolgen, aldus Van Zanten.